Kannanottoja kotisohvalta : ideologinen ryhmätoiminta ja verkkovaikuttaminen Facebookissa - Penttinen, Maija (2018)
Tarkastelen tutkielmassani verkkoyhteisöpalvelu Facebookissa tapahtuvaa ideologisperusteista ryhmittäytymistä. Ideologiseksi määrittelen tässä tutkimuksessa sellaiset ryhmittymät, jotka aiheeltaan kertovat perustavanlaatuisesti jäsentensä arvomaailmasta, jolloin ryhmän aiheeksi on nostettu esimerkiksi aate, elämäntapavalinta tai poliittinen kanta. Facebook on valtavaan suosioon noussut, maailmanlaajuisessa käytössä oleva yhteisöpalvelu, jolla on jo noin 2,2 miljardia aktiivista käyttäjää. Tavoitteeni on luoda kuvaus tutkimastani ilmiöstä tarkastelemalla ryhmien teknologisesti rakennettua toimintaympäristöä, toiminnan mahdollisuuksia ja tapoja, ryhmissä tapahtuvaa sosiaalista vuorovaikutusta sekä jäsenten kokemuksia ryhmien toiminnasta ja merkityksestä. Ryhmien ideologisen luonteen huomioon ottaen olen pyrkinyt tavoittamaan myös ryhmätoiminnan mahdollisia yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kokemuksia. Tutkimukseni asettuu näin ollen virtuaalietnografisen tutkimusstrategian piiriin.