Lisätty todellisuus virtuaalisessa työympäristössä - Penttinen, Juha (2018)
Tämän Pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää lisätyn todellisuuden hyödyntämistä virtuaalisessa työympäristössä. Tutkielmassa tutkitaan virtuaaliseen työympäristöön lisätyn todellisuuden keinoin mallinnetun IBM MQ sanomanvälitysverkon soveltuvuutta virtuaalitiimin työympäristöksi. Tutkielmaa ohjasi tutkimuskysymykset: ”Palveleeko virtuaalinen työympäristö virtuaalitiimin tarpeita?” ja ”Voidaanko lisättyä todellisuutta hyödyntää virtuaalitiimin toiminnassa?”. Tutkimus oli yrityksen virtuaalitiimiin kohdistuva tapaustutkimus, jonka aineistonhankinnassa hyödynnettiin sekä määrällistä että laadullista menetelmää. Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa virtuaalitiimille esiteltiin 3D-mallinnettu IBM MQ sanomanvälitysverkko virtuaalisessa työympäristössä. Tutkimuksen toisessa vaiheessa suoritettiin sähköinen lomakekysely, joka sisälsi monivalintakysymyksiä ja vapaita mielipidevastauksia. Tutkimuksen mukaan virtuaalitiimi pitää lisätyn todellisuuden keinoin mallinnettua IBMMQ sanomanvälitysverkkoa soveltuvana virtuaalitiimin työympäristöksi, mutta näkee sen lähinnä tulevaisuuden työkaluna.