Sydänkuntoutujien näkemyksiä ja kokemuksia etäteknologiasta kuntoutuksessa - Unkeri, Pauliina (2018)
Digitalisaation ja teknologian kehittymisen myötä etäteknologian käyttö kuntoutuksessa yleistyy. Kuntoutujien kokemuksia ja heidän etäteknologialle antamia merkityksiä on tutkittu vielä varsin vähän. Tämän pro gradu – tutkielman tarkoituksena on selvittää sydänkuntoutujien näkemyksiä ja kokemuksia etäteknologian hyödynnettävyydestä liikunnallisessa kuntoutuksessa. Tutkimus on osa laajempaa Jyväskylän yliopiston, Kelan ja Kuntoutus Peurungan yhteistä Etäteknologia sydänkuntoutuksessa (EtSy) tutkimushanketta. Tutkimusaineisto koostuu viidestä teemahaastatteluna toteutetusta ryhmähaastattelusta, joihin osallistui yhteensä 47 sydänkuntoutujaa. Heistä miehiä oli 80% (N=38) ja naisia 20% (N=9). Aineisto analysoitiin laadullisin menetelmin, sisällönanalyysiä hyödyntäen. Aineistolähtöisen sisällönanalyysin tuloksena saatiin kuntoutujien kokemuksista kolme pääteemaa. Tuloksena syntyneet kolme pääteemaa olivat 1) Teknologia aktiivinen osa elämää, 2) Uusi tapa kuntoutua teknologia tukena, 3) Turhauttava teknologia. Tutkimukseen osallistuneet kuntoutujat olivat erilaisia teknologian käyttäjiä, mikä osaltaan vaikutti heidän näkemyksiinsä ja kokemuksiinsa teknologian hyödynnettävyydestä liikunnallisessa kuntoutuksessa. Sydänkuntoutujissa oli aktiivisia teknologian omaksi ottaneita sekä teknologian vieraaksi kokevia. Kuntoutujilla oli pääosin myönteisiä kokemuksia teknologian käytöstä. He kokivat sen motivoivan heitä liikkumaan ja siten edistävän fyysistä aktiivisuutta. Teknologia oli tarjonnut uuden tavan seurata omaa kuntoutumista ja sitä kautta tavoitteiden saavuttamista, jolloin teknologian koettiin tuovan lisäarvoa kuntoutukseen. Toisaalta teknologian vaikeakäyttöisyys ja toimimattomuus oli aiheuttanut turhautumista sekä pettymyksiä. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kuntoutuksessa käytettävän etäteknologian tulee olla mahdollisimman helppokäyttöistä ja yksinkertaista. Etäteknologian käytön alkuopastukseen ja ohjaamiseen tulee käyttää riittävästi aikaa, jotta teknologian vieraaksi kokevat rohkaistuvat ottamaan sen käyttöönsä. Myönteiset kokemukset ruokkivat etäteknologian käyttöä ja antavat lisäarvoa kuntoutujalle, jolloin sen käyttöön sitoudutaan.