Koneoppimisen mahdollisuudet lääketieteellisessä diagnostiikassa - Riipinen, Tommi (2018)
Eksponentiaalisesti kasvavan datamassan, kasvaneen laskentatehon ja jatkuvasti kehittyvien algoritmien ansiosta koneoppimismenetelmien hyötypotentiaali lisääntyy jatkuvasti lääketieteellisen päätöksenteon tukena. Koneoppimismenetelmiä onkin käytetty jo laajasti teollisuuden ja liike-elämän sovellutuksissa, mutta kliininen konteksti asettaa sen metodeille omat ainutlaatuiset haasteensa. Tässä tutkimuksessa tutustutaan kirjallisuuskatsauksen keinoin koneoppimisen hyödyntämisen nykytilaan kliinisen päätöksenteon tukena. Aluksi kirjallisuuskatsauksessa määritellään keskeiset käsitteet. Tämän jälkeen esitellään käyttötapauksia, joissa koneoppimismenetelmiä on onnistuneesti sovellettu kliinisen diagnostiikan tukena. Tämän jälkeen perehdytään osittain ainutlaatuisiin ongelmiin, joita tekoälymetodien ja koneoppimistekniikoiden käyttö tuo mukanaan lääketieteellisessä ympäristössä. Lopuksi hahmotellaan tutkimuskirjallisuudesta kehityssuuntia koneoppimismenetelmien käytössä koskien lääketieteellistä diagnostiikkaa.