Big datan hyödyntäminen julkisella sektorilla - Rantanen, Kaisa (2018)
Big data on johtavien teknologiatrendien asemassa ja yksi keskeisistä monitieteellisistä tutkimusaiheista. Sen mahdollisuudet on tunnistettu sekä julkisella että yksityisellä sektorilla, mutta yksityinen sektori on big data -analytiikan käyttöönotossa selvässä johtoasemassa. Tässä tutkimuksessa pyritään selvittämään kirjallisuuskatsauksen keinoin, kuinka julkisen sektorin erityispiirteet vaikuttavat julkisen sektorin big datan hyödyntämismahdollisuuksiin. Aihetta käsitellään vertailemalla julkisen ja yksityisen sektorin erityispiirteitä ja big datan hyödyntämiskohteita toisiinsa. Tutkimuksessa big datan hyödyntämiskohteet jaetaan kolmeen osa-alueeseen, jotka ovat päätöksenteon tukeminen, strateginen kehittäminen ja prosessien kehittäminen. Tutkimuksessa havaitaan, että julkisella sektorilla big dataa voidaan hyödyntää jokaisella osa-alueella, mutta big datan hyödyntäminen korostuu erityisesti prosessien kehittämisessä. Tutkimuksessa todettiin, että big data voidaan hyödyntää laajasti julkisella sektorilla, sillä big data -analytiikan hyödyntämiskohteita löydettiin jokaiselta tunnistetulta toimialueelta. Lisäksi tutkimuksessa käsitellään big datan hyödyntämisen keskeisiä haasteita julkisella sektorilla.