Tietoturvan huomioiminen älykaupunkisuunnittelussa - Tukiainen, Lassi (2018)
Älykaupunkihankkeet ovat lisääntyneet viime vuosien aikana todella merkittävästi. Älykaupungissa pyritään hyödyntämään älykästä teknologiaa seuraavilla kaupunkisuunnittelun osa-alueilla: talous, liikkuvuus, ympäristö, ihmiset, asuminen sekä päätöksenteko. Älykaupungin toiminta perustuu datan keräämiseen kaikesta kaupungin toiminnasta, myös sen asukkaista. Dataa kerätään asentamalla kaupunkiin älykästä teknologiaa, sensoreita, jotka muodostavat verkoston älylaitteiden kanssa. Datan kerääminen asukkaista nostaa esille tietoturvakysymyksen, miten dataa käytetään? Tässä kandidaatin tutkielmassa käsitellään älykaupunkien kaupunkisuunnittelua ja sitä, miten tietoturva-asiat tulee huomioida älykaupunkihankkeissa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja sen tutkimuskysymykseksi muodostui ”Miten älykaupunkisuunnittelussa tulee huomioida tietoturva?”. Tuloksista voidaan todeta tiivistettynä, että kokonaisvaltaisimmat uhat joita älykaupungin kaupunkisuunnittelun osa-alueet voivat kohdata, ovat asukkaiden fyysinen seuranta sekä dataa keräävien sovellusten lisääntyvä määrä. Näihin uhkiin kaupunkisuunnittelun osalta tulee varautua järjestelmien riittävällä suojauksella sekä datankäsittelyprosessien tarkalla suunnittelulla. Tietoturvaongelmia voi muodostua älykaupungeissa asukkaan kannalta liittyen yksityisyyteen, loukkaamattomuuteen tai saatavuuteen. Älykaupunkihankkeita suunnitellessa tulee turvata etusijassa nimenomaan nämä yksilön tietoturvaoikeudet: Informaation yksityisyys ja luottamuksellisuus, informaation loukkaamattomuus ja luotettavuus, sekä informaation saatavuus sitä käyttäville.