Tiedonmuodostus mentorointisuhteessa - Lavikka, Terhi (2018)
Tutkimukseni tarkastelee tiedonmuodostusta mentorointisuhteessa systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla, jossa hyödynnettiin mentorointia ja tiedonmuodostusta koskevia teorioita. Aineistona tutkimuksessa oli 16 mentoroinnin ja tiedon/tietämyksen yhdistävää tiedelehtiartikkelia, jotka on julkaistu vuosina 2005-2018. Aineisto analysoitiin laadullista sisällönanalyysiä käyttäen. Tutkimuksen päätuloksena huomattiin hyvän ympäristön ja luottamuksen olevan edellytys tiedon luomiselle. Huonolaatuinen vuorovaikutus ja puutteet luottamuksessa estävät tiedon siirtymisen ja muodostamisen. Mentoroinnissa koko prosessi (mahdollisuus, yhteistyö) laadullisine tekijöineen mahdollistavat kollektiivisen oppimisen, jossa tietoa rakennetaan yhdessä reflektoinnin ja dialogisen vuorovaikutuksen kautta. Erittäin hiljainen tieto pystytään jakamaan vain olemalla fyysisesti yhdessä samassa ympäristössä. Mentorin ja aktorin kognitiivinen samankaltaisuus ja sitoutuminen organisaatioon tehostavat tiedon luomista, joka organisaation tasolla saa aikaan positiivisen tiedonmuodostuksen kierteen. Suhteen laadulliset tekijät mahdollistavat kollektiivisen prosessoinnin, minkä seurauksena syntynyt tieto siirtyy osaksi osapuolten ammatillista käytäntöä ja organisaation oppimista. Tutkimuksen lopputuloksena esitetään dialoginen tiedonmuodostuksen spiraali, jonka keskiössä mentorin ja aktorin vuorovaikutus kaksisuuntaisessa kommunikaatio- ja oppimiskanavassa mahdollistaa kollektiivisen tiedonmuodostuksen. Tiedon luomisen, säilyttämisen ja siirtämisen osalta organisaatiossa mentorointi osoittautui hyväksi käytännöksi, joka voitaneen yleistää monissa organisaatioissa.