Cygnaeuksen varjossa : seminaarinjohtaja Karl Gabriel Leinbergin kirjeenvaihtoverkostot 1869–1894 - Kananen, Jesse (2018)
Jyväskylän seminaaria vuosina 1869-1894 johtanut Karl Gabriel Leinberg oli koko seminaarin pitkäaikaisin johtaja. Hänestä aiemmin tehty tutkimus on keskittynyt seminaarinjohtajuutta enemmän hänen historiantutkimukselliseen uraansa. Muistelmissa Leinbergista on annettu autoritäärisestä johtajasta, jonka välit seminaarin oppilaisiin tai opettajiin olivat huonot. Leinbergin aikaa seminaarinjohtaja on sivuttu Jyväskylän seminaarista sekä yleisesti kansakouluseminaareista tehdyssä tutkimuksessa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan kirjeenvaihdon perusteella sitä kuvaa ja asemaa, joka hänen aikalaisillaan hänestä oli.