Kuntoliikkujien liikuntateknologian pysyvän omaksumisen haasteet - Viiru, Pekka (2018)
Liikunnan ja hyvinvoinnin arvostus on kasvanut valtaväestön keskuudessa 2010-luvulla, ja teknologian kehittyessä liikuntateknologiasta on tullut yhä useamman ihmisen arkea. Omaa toimintaa seuraava teknologia on löytänyt tiensä tavallisten kuntoliikkujien käyttöön esimerkiksi erilaisten aktiivisuusrannekkeiden muodossa. Liikuntateknologialla onkin havaittu olevan lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna positiivisia vaikutuksia yksilön hyvinvointiin ja liikuntamotivaatioon, mutta sitä harvoin omaksutaan pysyväksi osaksi elämää. Tässä pro gradu tutkielmassa tarkasteltiin liikuntateknologian omaksumisen ja käyttöönoton tärkeimpiä tekijöitä, sekä pyrittiin löytämään vastauksia siihen, miksi liikuntateknologian käyttö lakkaa usein pian käytön aloittamisen jälkeen. Tutkielman teoreettisen kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että liikuntateknologian käyttöönottoon vaikuttaa lukuisia tekijöitä. Käyttäjät toivoisivat liikuntateknologian olevan helppokäyttöinen ja käytännöllinen, ja sen keräämän datan tulisi olla selkeää, tarkkaa ja helposti hallittavaa. Käytön pikaista loppumista selitetään esimerkiksi sillä, että liikuntateknologian ominaisuudet eivät aina vastaa käyttäjän toiveita, tai käyttäjä ei koe tarvitsevansa liikuntateknologiaa. Liikuntateknologian ei myöskään ole havaittu vaikuttavan yksilön asenteeseen liikuntaa kohtaan, joten mikäli henkilö suhtautuu liikkumiseen epäilevästi, liikuntateknologia tuskin pystyy näitä epäilyksiä poistamaan. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta voidaan myös todeta, että yleiset teknologian omaksumisteoriat eivät selitä liikuntateknologian pitkäkestoista omaksumista täydellisesti. Tutkielman empiirisen tutkimuksen tulokset ovat hyvin linjassa kirjallisuuskatsauksen kanssa. Haastattelututkimuksessa kuitenkin havaittiin, että käyttäjän omat liikunnalliset tavoitteet ja motiivit näyttelivät merkittävää roolia liikuntateknologian käytössä. Tavoitteellisesti motivoituneet liikkujat käyttivät liikuntateknologiaa monipuolisemmin ja kokivat sen hyödyt suuremmiksi kuin muut. Nämä henkilöt olivat myös tyytyväisempiä käyttämäänsä palvelua kohtaan ja useammin omaksuivat liikuntateknologian käyttöönsä pidemmäksi aikaa.