Urheilupsykologia ja henkinen valmentautuminen suomalaisessa yleisurheilussa - Korhonen, Perttu; Kaavi, Jussi (2018)
Perttu Korhonen ja Jussi Kaavi. 2018. Urheilupsykologia ja henkinen valmentautuminen suomalaisessa yleisurheilussa. Liikuntatieteellinen tiedekunta. Liikuntapedagogiikan pro gradu –tutkielma. Jyväskylän yliopisto. 66s. Tässä tutkielmassa tutkimme, kuinka urheilupsykologia käytännössä näyttäytyy Suomen kärkiyleisurheilijoiden uralla. Toteutimme tämän laadullisen tutkimuksen haastattelun avoimen teemahaastattelun keinoin. Tutkimukseen osallistui viisi tällä hetkellä Suomen kärjessä urheilevaa yleisurheilijaa. Tutkimuksen tärkeimpiä tuloksia olivat, että urheilupsykologiaa pidettiin tärkeänä ja olennaisena osana huippu-urheilua, mutta yksikään urheilijoista ei ollut siihen etenkään nuoruudessa kiinnittänyt juurikaan huomiota. Yleisestikin urheilupsykologian rooli oli uralla melko vähäinen ja fyysisen puolen koettiin urilla korostuneen henkistä puolta voimakkaammin. Tutkimustuloksia analysoidessamme havaitsimme mielestämme selkeän ristiriidan siinä, kuinka tärkeänä urheilijat pitivät urheilun psykologista puolta ja kuinka paljon sen kehittämiseen oltiin uran aikana kiinnitetty huomiota. Koemme tärkeäksi löytää tapoja, joilla etenkin nuorten yleisurheilijoiden henkistä valmentautumista voitaisiin tukea ja lisätä. Uskomme, että siten voisimme edistää sekä urheilijan tulevaa urheilullista menestystä, sekä pienentää riskiä monien psykologiaan liittyvien ongelmien syntymiselle myöhemmissä uran vaiheissa.