Tietoturvallisuuden mittareiden nykytila - Salmi, Niko (2018)
Suosittu sanonta kertoo mittaamisen merkitsevän asian tietämistä. Kuten mitä tahansa muuta prosessia, ei tietoturvallisuuden prosessejakaan voida hallita, mikäli niitä ei voida mitata. Kuitenkaan saatavilla oleva tieto erinäisistä mittareista eivät helpota tietoturva-asiantuntijoiden tuskaa, sillä avainmittareiden tunnistaminen saatavilla olevasta massasta voi olla ylivoimaisen vaikeaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa tietoturvallisuuden mittareiden nykytilaa Suomessa. Tarkastelun kohteena olivat suuret suomalaiset yritykset ja niiden käyttämät tietoturvallisuuden mittarit. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin asiantuntijahaastatteluina ja sisällönanalyysilla. Haastateltaviksi valikoitui tutkimukseen yhteensä viisi tietoturva-asiantuntijaa. Tutkimuksen tuloksena tunnistettiin 28 erilaista tietoturvallisuuden mittaria, joita tutkimuksen aikaan käytettiin suurissa suomalaisissa organisaatioissa.