Yläkouluikäisten kokema teknostressi, sen erityispiirteet ja lieventämiskeinot - Tikka, Sara (2018)
Erilaiset teknologialaitteet, kuten älypuhelimet, tietokoneet sekä tabletit ovat yhä enemmän käyttäjien ulottuvilla – ikäluokkaan katsomatta. Teknologioiden monipuolistuessa käyttöön liittyvät negatiiviset vaikutukset saavat yhä enemmän huomiota. Tietotulva sekä moniajo ovat esimerkkejä teknologian pimeän puolen piirteistä, jotka liittyvät ilmiöön nimeltä teknostressi. Kyseinen ilmiö juontaa juurensa 1980-luvulle, ja viimeisten vuosikymmenien ajan teknostressi on saanut suurimman huomion yrityskonteksteissa. Teknostressiä on tutkittu suhteellisen vähän vapaa-ajan ympäristöissä, joissa käyttöä koskevat motiivit ovat erilaisia. Vapaa-ajalla tapahtuvaa teknologian käyttöä voidaan pitää lähtökohtaisesti vapaaehtoisena, eikä siihen ole sidottuna työtehtävien kaltaisia vaatimuksia. Aikaisemmat tutkimukset ovat keskittyneet aikuisten, erityisesti työikäisten kokemuksiin teknostressistä, ja nuorempien teknologiakäyttäjien kokemukset ovat jääneet huomioimatta. Tämä laadullinen tutkimus keskittyi kyseiseen tutkimusaukkoon selvittämällä yläkouluikäisten tuntemuksia teknostressistä. Teemahaastattelut sekä kyselyt toteutettiin toukokuussa 2018. Koska teknostressi on laaja käsite, tutkimuksen näkökulmiksi valittiin neljä erityispiirrettä. Informaatiotulva, moniajo, sosiaaliset paineet sekä verkkokiusaaminen ilmentävät teknostressiä, ja näiden erityispiirteiden odotettiin liittyvän keskeisesti nuorten teknologiakäyttöön. Tämän lisäksi tutkimuksessa selvitettiin nuorten tapoja lieventää laitteiden käytöstä aiheutuvaa stressiä, ärsytystä ja painetta. Tulokset osoittivat, kuinka teknostressi koskettaa myös tätä ikäryhmää. Erilaiset erityispiirteisiin liittyvät tilanteet olivat nuorille tuttuja, jonka lisäksi he käyttivät keinoja stressin lieventämiseksi. Kaiken kaikkiaan tutkielma antoi tietoa digi-sukupolven teknologian käytöstä ja sen negatiivisista piirteistä. Lisäksi tutkimus lisäsi tietämystä teknostressistä, kun tarkasteluun otettiin kokonaan uusi käyttäjäryhmä.