Ylimmän johdon rooli tietojärjestelmien hankintaprosessissa - Marjamäki, Laura (2018)
Tämä kandidaatintutkielma on tehty kirjallisuuskatsauksena. Tavoitteena oli tarkastella tieteellisten julkaisujen avulla, mikä rooli ylimmällä johdolla on tietojärjestelmien hankintaprosessissa. Aihe on mieleniintoinen, sillä niin ylimmällä johdolla kuin tietojärjestelmilläkin on olennainen osa ja rooli yrityksen liiketoiminnassa. Johdon roolia tietojärjestelmien hankinnassa oli mielenkiintoista tarkastella myös sen vuoksi, että tietojärjestelmillä on havaittu olevan vaikutusta esimerkiksi toimitusjohtajan vaihtuvuuteen yrityksissä. Tässä kirjallisuuskatsauksessa ylimmällä johdolla tarkoitetaan toimitusjohtajaa, tietohallintojohtajaa, operatiivista johtajaa ja talousjohtajaa. Hankintaprosessissa on viisi vaihetta: ennen hankintaa tapahtuva valmistelu, päätöksenteon ja neuvottelun eräpäivä, suunnittelu, siirtymä ja integroinnin jälkeinen siivous. Johtajien rooleja ja han-kintaprosessin viittä eri vaihetta tarkasteltiin taulukossa. Tuloksissa havaittiin, että kaikilla johtajilla on kaikissa hankintaprosessin vaiheissa rooli. Tietohallintojohtajan rooli johtunee hänen tärkeästä roolistaan yrityksen IT:n suunnittelijana ja hallinnoijana. Toimitusjohtajan runsas rooli hankintaprosessissa selittynee puolestaan hänen korkeasta asemastaan yrityksessä, mistä myös operatiivinen johtaja voi nauttia. Talousjohtajan rooli on neuvotella ja raportoida hankinnoista.