Digitalisaation diskurssit laskentatoimen ammattilehdissä - Kärkkäinen, Sanna (2018)
Pro gradu -tutkielmassa tutkittiin digitalisaation diskursseja kahdessa alan ammattilehdessä: Tilisanomissa ja Balanssissa. Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia, mitä digitalisaatiolla tarkoitetaan taloushallinnossa, millaisena digitalisaation kehityskaari ja tulevaisuus nähdään ja kuinka digitalisaation ajatellaan vaikuttavan ammattilaisten työnkuviin. Aineisto kerättiin kahdesta laskenta-alan ammattilehdestä ja analysointimenetelmänä käytettiin diskurssianalyysia. Tutkielman tulosten perusteella havaittiin, että digitalisaation yksiselitteinen ymmärtäminen on haastava. Tässä tutkielmassa digitalisaatiota lähestyttiin megatrendin, teknologisten ratkaisujen, ratkaisujen luojan, kehityksen mahdollistajan, säästöpuheen sekä välttämättömyyden ja pakon diskurssien näkökulmista. Taloushallinnossa digitalisaatio koettiin eräänlaiseksi muutosajuriksi, joka mahdollistaa esimerkiksi uudet liiketoimintamallit, tiiviimmät asiakassuhteet, uudenlaiset työnjaot ihmisten ja koneiden välillä sekä kustannus- ja ajansäästöt. Lisäksi tutkielman tulosten perusteella havaittiin, että osittain digitalisaatio koettiin taloushallinnossa kannattavan toiminnan edellytyksenä, välttämättömyytenä ja pakkona. Digitalisaation koettiin myös tuovan uudenlaiset uhat, kuten kyberhyökkäykset, osaksi organisaatioiden jokapäiväistä toimintaa. Digitalisaation kehityskaaren havaittiin nojautuvan pitkälti sekä teknologian että lakien, asetusten ja standardien kehittymiseen. Tulevaisuuden näkymissä korostui tiedon merkityksen kasvu, toimintatapojen tehostus ja muutos. Nämä havainnot näkyivät myös laskenta- ja tarkastusammattilaisten työnkuvissa muun muassa henkilökohtaisten ominaisuuksien korostumisena, rutiinitöiden vähentymisenä ja uusina työtehtävinä kuten konsultointitehtävinä. Tutkimuksen tulokset vastasivat pääpiirteittäin aikaisempien tutkimusten tuloksia. Yleisesti tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että digitalisaatio koettiin taloushallinnossa positiivisena haasteena. Digitalisaatio antaa organisaatioille mahdollisuuksia kehittää, luoda, tehostaa ja ylipäätänsä tarkastella toimintaa uudella tavalla.