Nuorten musiikillinen tunneilmaisu kehon liikkeinä soittaessa ja sen yhteydet nuorten käyttämiin tunteiden säätelykeinoihin - Vallius, Linnea; Hakula, Laura (2018)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, löytyykö yläkouluikäisten nuorten djembe-rummun soittamisen kautta tavoitetussa tunteiden musiikillisessa liikeilmaisussa eroja perustunteiden välillä. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin nuorten käyttämien tunteiden säätelykeinojen yhteyksiä musiikillisen tunneilmaisun liikepiirteisiin sekä tutkittiin tarkemmin, miten nuorten raportoimien tunteiden säätelykeinojen käyttö selittää tunnekohtaisesti tarkasteltujen liikeilmaisun piirteiden vaihtelua. Liikemittaustutkimukseen osallistui 61 yläkouluikäistä tutkittavaa Keski-Suomen alueelta. Liike taltioitiin liiketunnistusjärjestelmällä ja siitä erotettiin erilaisia ominaisuuksia numeeriseen muotoon. Liikeilmaisua tarkasteltiin käsien liikehdinnän nopeutta, nykivyyttä, sulavuutta ja rummun pinta-alan käyttöä mittaavilla muuttujilla. Ilmaisun eroja tutkittiin niin sanottujen perustunteiden ilon, pelon, vihan, surun ja hellyyden välillä. Tunteiden säätelykeinojen käyttöä kartoitettiin kyselylomakkein Grossin ja Johnin (2003) kehittämän Emotion regulation questionnaire (ERQ) -kyselymenetelmän mittaamien tilanteen uudelleen arviointi ja tunteiden tukahduttaminen -säätelykeinojen osalta.