Uusien monoamiinioksidaasi B:n inhibiittorien hyödyntäminen lääkeainetutkimuksessa - Salmikangas, Sami; Roivas, Pekka (2018)
Monoamiinioksidaasi (MAO) on entsyymi, jonka kahta eri alamuotoa (MAO-A ja MAO-B) esiintyy mitokondrioiden ulkokalvoilla. MAO-entsyymit katalysoivat monoamiinien, kuten dopamiinin, serotoniinin ja adrenaliinin, oksidatiivista deaminaatiota. MAO-entsyymien liiallinen aktiivisuus hermosoluissa aiheuttaa muun muassa Parkinsonin- ja Alzheimerin tautia, dementiaa ja masennusta. MAO-B:tä esiintyy lähinnä hermosoluissa, kun taas MAOA:ta esiintyy myös sisäelimissä, joten MAO-B:lle selektiiviset inhibiittorit ovat hyviä lääkeaineita monien neurologisten tautien hoidossa. Joitain MAO-B selektiivisiä inhibiittoreita, kuten pargyliiniä, käytetäänkin jo yhdessä lääkeaine Levodopan kanssa estämään Parkinsonin tautiin liittyvää liiallista dopamiinin hajotusta aivoissa. Näin ollen uusien, tehokkaiden ja turvallisten MAO-B selektiivisten inhibiittorien löytäminen on hyvin tärkeä aihe lääkeainetutkimuksessa. Tämän työn tarkoituksena oli tutkia 23 uutta MAO-B selektiivistä inhibiittoria ja niiden sitoutumis- ja inhibitiotehokkuutta MAO-B:n sitoutumistaskussa. Tutkimus toteutettiin sekä tietokoneella tehdyllä telakointisimulaatiolla että laboratoriossa suoritetulla fosfataasiaktiivisuusmittauksella. Tulokset osoittivat, että testimolekyylien inhibitiotehokkuus ei ollut samalla tasolla kaupallisen pargyliiniinhibiittorin kanssa. Telakointien ja fosfataasiaktiivisuusmittausten tulokset kuitenkin auttavat edistämään tulevaisuudessa tehtävien jatkotutkimusten menetelmien suunnittelua ja toteuttamista. Tulokset auttavat myös valitsemaan erilaisia inhibiittoreita tuleviin jatkotutkimuksiin.