Evaluation of business model tool benefits in the management of digitalization in small companies - Anttonen, Mikko (2018)
Digitalisaatio on muuttanut liiketoimintaa maailmanlaajuisesti, ja digitaaliteknologiat vaikuttavat myös kilpailuvoimiin. Digitaaliteknologiat toisaalta myös tukevat yritysten sopeutumista, ja ne ovat osa arvon luonti ja arvolupausta. Teknologioiden hyöty liiketoiminnalle on todistettu, mutta hyötyjen saavuttaminen vaatii hyvää johtamista ja liiketoiminnan ja teknologioiden yhteensovittamista. Suomalaisten yritysten edellytykset digitaaliseen toimitaan ovat erinomaiset. Mahdollisuuksia ei kuitenkaan olet täysin hyödynnetty, ja tämä liittyy osaltaan johtamisen haasteisiin. Yrityksille voisikin olla hyöty erilaisista, johtamista tukevista työkaluista. Tässä tutkimuksessa selvitettiin yhden liiketoimintamalliin pohjaavan työkalun mahdollisuuksia tuke pienten yritysten digitalisaation johtamista. Liiketoimintamalli on yksinkertaistettu kuvaus yrityksen toiminnasta, ja työkalua puolestaan voidaan käyttää analysointiin, viestintään ja suunnitteluun. Tämän tutkimuksen päätuloksina havaittiin, että yritysten haasteet digitalisaatiossa keskittyvät teknologioiden suunnitteluun osana liiketoimintaa ja niiden hyötyjen arviointiin. Työkalu voisikin siis tukea yrityksiä monella tavalla digitalisaatiossa. Tutkimuksessa todettiin myös, että vaikka yritykset ovat luoneet hyvän digitaalisen perustan, eri suurimmalla osalla ollut selkeitä suunnitelmia kehittyä edelleen. Tämä taustalla oli hyvä liiketoiminnallinen tilanne, mikä pitkällä tähtäimellä voi johtaa ongelmiin. Digitaalisilla markkinoilla kilpailutilanne voi muuttua nopeasti, ja ilman pitkäjänteistä kehittämistä yrityksen kyky sopeutua muutoksiin ei välttämättä ole riittävällä tasolla.