Kaiken nielevä : totalitarismin ominaispiirteiden suhde poliittisuuteen - Kettunen, Valtteri (2017)
Tutkimuskysymykseni on, mitkä ovat ne piirteet, jotka erottavat totalitarismin tavanomaisesta autoritarismista ja mikä on niiden suhde poliittisuuteen. Vertailen tässä tarkoituksessa totalitarismia käsittelevää kirjallisuutta. Käytän teoreettisena viitekehyksenä Kari Palosen politiikkakäsitysten erittelyä. Havainnoin useita ristiriitaisuuksia käsitteen kuvailussa. Totalitarismi on dynaamisempi, modernimpi ja massojen osallistumiseen perustuva autoritarismin muoto. Totalitarismin suhde poliittisuuteen riippuu siitä, mitä politiikalla ja poliittisuudella tarkoitetaan. Totalitarismia on kuvailtu kaiken politisoimiseksi. Tällöin politiikalla tarkoitetaan valtion toimintakenttää, joka laajenee. Jos politiikka sitä vastoin ymmärretään kamppailuksi, mielipiteisen moninaisuudeksi ja kiistämiseksi, totalitarismi on politiikan tuhoamista.