“You can get surprisingly far with just normal interaction” : intercultural communication competence and the cultural identity negotiation of Finnish basic education teachers when teaching a multicultural class - Mattila, Heta (2018)
Tämä tutkimus analysoi suomalaisten peruskouluopettajien kulttuurienvälistä viestintäkompetenssia, kun he opettavat monikulttuurista luokkaa. Tutkimus toteutettiin teemahaastattelujen avulla. Haastatteluihin osallistui 10 peruskouluopettajaa neljästä kaupungista. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin Ting-Toomeyn identiteetin neuvottelu teoriaa (Identity Negotiation Theory). Analyysin tulokset paljastavat, että opettajat, joilla on vahva yhteys kulttuuri-identiteettiinsä ovat vähemmän tietoisia viestinnässään verrattuna niihin opettajiin, jotka ovat altistuneet muille kulttuureille. Muiden kulttuurien tuntemus auttoi opettajia olemaan tietoisempia oman kulttuurinsa vaikutuksista heidän viestintäänsä. Tutkimuksen perusteella voidaan esittää, että opettajat voivat toki selvitä perustyöstään ilman aimpaa koulutusta kulttuurienvälisen viestinnän osalta, mutta että ne heistä, joilla oli pidempi kokemus kulttuureihin liittyvistä tekijöistä opetuksessa kykenivät neuvottelemaan kulttuuri-identiteettiään ja viestintäänsä tietoisemmin.