Euroopan pankkisektorilla toteutetun yrityskaupan vaikutus ostavan osapuolen osakekurssiin - Oikarinen, Jaakko (2018)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää yrityskauppojen lyhytaikaisia vaikutuksia niissä ostavina osapuolina olevien yhtiöiden osakekursseihin. Tutkimus on rajattu koskemaan vuosina 2009-2017 tehtyjä yritysostoja, joissa kaupan kumpanakin osapuolena on länsieurooppalainen pankkisektorin toimija. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään eroavatko isobritannialaisten pankkien saamat epänormaalit tuotot mannereurooppalaisten pankkien vastaavista ja onko kaupan kansainvälisyydellä ollut vaikutusta kurssireaktioihin. Data perustuu Thomson Reuterin ylläpitämästä DataStream-tietokannasta saatuihin tietoihin. Lopullinen aineisto koostuu yhteensä 109 yrityskaupasta. Tutkimuksen menetelmänä on tapahtumatutkimus, jolla pyritään tyypillisesti selvittämään jonkin tietyn tapahtuman vaikutuksia markkinoiden arvostukseen. Epänormaaleja tuottoja tarkastellaan ajanjaksolla, joka käsittää kymmenen päivän periodin julkaisemispäivän molemmilla puolilla. Tutkimuksen empiiristen tulosten mukaan yrityskaupan julkaisupäivänä on havaittavissa positiivinen, tilastollisesti merkitsevä kurssireaktio. Myös yrityskauppaa seuraavina päivänä on havaittavissa normaalista poikkeavia lieviä ylituottoja. Tulokset eivät eronneet merkittävästi isobritannialaisten ja mannereurooppalaisten pankkien välillä. Sitä vastoin maiden rajojen sisäiset kaupat olivat tulosten mukaan keskimääräisesti kannattavampia kuin rajojen ulkopuolelle tehdyt. Samoin kumulatiiviset keskimääräiset epänormaalit tuotot olivat selvästi positiivisia usean päivän ajan kaupan julkaisun jälkeen. Saadut tulokset ovat linjassa aikaisemman tutkimuksen kanssa ja johtopäätös on, että pankkien tekemien yrityskauppojen voidaan sanoa tuottavan lyhyellä aikavälillä lisäarvoa ostavan osapuolen osakkeenomistajille.