Teollinen yritysosto ja ostavan yhtiön arvonkehitys : näyttöä Helsingin pörssistä - Pantsu, Niko-Pekka (2018)
Yritysostot ovat keskeinen osa yritysstrategiaa, niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin. Yrityskauppojen tuomaa arvoa tai arvon menetystä on tutkittu kattavasti kansainvälisessä tutkimuskentässä, mutta Suomen markkinoilla yritysostotutkimus on jäänyt pienemmälle huomiolle. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia yrityskaupan tuomaa arvoa pörssikurssilla mitattuna sekä lyhyellä että pitkällä aikajänteellä. Tutkimus keskittyy ostajayhtiön arvonkehityksen tarkasteluun. Otoksen yleisen tarkastelun lisäksi tutkimuksesta saadut tulokset on analysoitu toimiala- ja markkinakohtaisesti. Tutkimusaineisto on hankittu Thomson Reuters Eikon –tietokannasta ja koostuu Helsingin pörssissä vuosien 2000-2017 aikana toimeenpannuista 132 yritysostosta. Määrätyn aikajänteen lisäksi aineistoa on rajattu kauppasumman ja hankintaosuuden mukaan. Tarkemmat rajaukset on esitelty tutkielman aineistokappaleessa. Tutkimus on toteutettu tapahtumatutkimuksena ja epänormaalien tuottojen laskentakaavoina on käytetty CAAR- ja BHAAR-metodeja. Epänormaaleja tuottoja on tarkasteltu 0–100 pörssipäivän tarkasteluikkunassa. Tutkimustulosten mukaan otoksen yritysostot ovat tuottaneet viiden päivän tarkasteluikkunassa (CAAR 5) keskimäärin 2,18% epänormaalia tuottoa. Pidemmällä 100 pörssipäivän aikajänteellä (BHAAR 100) epänormaali tuotto oli 2,70%. Ostajayhtiön arvonkehitys oli merkittävintä kaupan julkaisu-päivänä, jolloin otoksen keskimääräinen epänormaali tuotto oli 1,2%. Markkina-aluekohtaisessa analyysissa havaittiin epänormaalien tuottojen olevan poikkeuksellisen suuria kotimaisissa, eli Suomeen keskittyneissä yritysostoissa. Toimialakohtaisessa analyysissa tuloksista kävi ilmi T&K-painotteisten toimialojen saavuttavan keskimääräistä suurempia epänormaaleja tuottoja. Toimiala- ja markkinakohtaisessa analyysista saadut tulokset eivät kuitenkaan olleet tilastollisesti merkitseviä. Regressioanalyysista nousi kuitenkin esiin lyhyen ja pitkän aikajänteen epänormaalien tuottojen välinen tilastollisesti erittäin merkitsevä yhteys.