Käyttäjien asenteet ja odotukset tekoälyyn urheilussa ja terveydenseurannassa : case IBM Watson - Allonen, Severi (2018)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä ihmisten asenteista ja odotuksista kehittyviä tekoälyteknologioita kohtaan urheilussa ja liikunnassa. Teknologian kehityksen myötä, myös tekoälyn kehitys- ja tutkimustyö lisääntyy jatkuvasti. Teknologiaan liitettävien asenteiden ja odotusten kriittisyydestä huolimatta, niitä on tutkittu hyvin vähän. Tässä tutkimuksessa asenteet ja odotukset rajattiin koskemaan urheilu- ja liikunta-alalla lisääntyviä tekoäly-teknologioita. Esimerkkeinä kehittyvistä tekoälyteknologioista hyödynnettiin Jyväskylän yliopiston ja IBM Watsonin kehittämiä käyttötapauksia. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta luotiin ymmärrys tekoälystä sekä sen kehityksen syistä ja perusteltiin aiherajaus. Tämän kautta tutustuttiin kirjallisuuteen asenteista ja odotuksista teknologiaa kohtaan. Kirjallisuudessa luotiin laajempi katsaus tekoälyteknologioihin terveydenseurannassa ja urheilussa. Empiirinen, teemahaastattelumenetelmällä kerätty aineisto rajattiin koskemaan liikunta-alalla aktiivisesti toimivia kilpaurheilu- ja valmennuspuolen yksilöedustajia. Empiirinen osio toteutettiin liikunta-alalla vaikuttavien henkilöiden kanssa tehtyjen haastatteluiden avulla. Saatuja vastauksia tulkittiin teemoittelun avulla. Negatiiviset asenteet ja odotukset tekoälyteknologioiden lisääntymisessä liittyi tietoturvaan, yksityisyyteen sekä kaupallistumiseen. Erityisesti tietojen kalastelu, sekä jatkuva seurannan tarve nähtiin yksityisyyttä rajoittavina tekijöinä. Kaupallistumisen koettiin laskevan luottamusta löytää luotettavimmat ratkaisut, ja vaikuttavan hintojen nousuun. Asenteet sensoreita ja puettavaa teknologiaa kohtaan olivat pääosin positiivisia, etenkin sairauksien seurannassa. Tekoälyn eniten käytetyimmistä kyvykkyyksistä, koneoppiminen ja tiedon käsittely koettiin hyödyllisiksi ja nähtiin tarvetta niiden käytölle myös kilpaurheilussa ja terveydenseurannassa. Automatisaatio ja luonnollisen kielen prosessointi sen sijaan ei herättänyt yhtä suurta luottamusta. Tutkielman keskeisimpänä havaintoina oli se, että tekoälyä ei hyödynnetä vielä kovin paljoa kilpaurheilussa, eikä sen uskota tuovan mitään merkittäviä hyötyjä tulevaisuudessakaan. Sen sijaan tekoälyteknologioiden ja erityisesti mobiiliterveysteknologioiden uskottiin olevan hyödyksi kilpaurheilun ulkopuolella, tavallisten liikuntaa harrastavien ihmisten sitouttamisessa kohti terveellisempiä elämäntapoja.