Motivations to participate in value co-creation in sharing economies - Pekkala, Ville (2018)
Tämä tutkielma tutkii käyttäjien motivaatiota osallistua arvon yhteisluontiin jakamistalouspalveluissa. Jakamistalous määritellään digitaalisena monitahoisena alustana (multisided platform; MSP), jossa käyttäjät voivat saada väliaikaisen käyttöoikeuden resurssiin, joka muuten olisi alikäytetty. Palvelun toimiminen vaatii sitä, että käyttäjät ovat aktiivisia toimijoita alustalla. Tämän vuoksi on tärkeää tutkia, mitkä tekijät motivoivat käyttäjiä osallistumaan arvonluontiprosessiin. Motivaatioita tutkitaan käyttämällä linssinä itseohjautuvuusteoriaa (SDT) ja kognitiivisen arvioinnin teoriaa (CET). Tutkimuksessa hyödynnetään viitekehyksenä arvon yhteisluonnin mallia kuluttajatietojärjestelmissä (CIS), jotta voidaan ymmärtää, kuinka arvon yhteis-luonti ilmenee palvelussa. Käyttäjien motivaatiota osallistua arvon yhteisluontiin tutkitaan laadullisella case-tutkimuksella haastattelemalla jakamistalouspalvelu Airbnb:n käyttäjiä (n=24). Haastattelu toteutettiin laddering-menetelmällä ja haastateltavat rekrytoitiin lumipallomenetelmällä. Laadullinen tutkimus selvittää käyttäjien tärkeimpinä pitämiä ominaisuuksia jakamistalouspalvelussa, sekä mitkä arvot tai henkilökohtaiset tavoitteet saavat käyttäjät pitämään näitä ominaisuuksia tärkeinä. Tutkielmassa luotiin graafiset mallit haastateltavien vastausten pohjalta. Tutkimuksen tulosten perusteella käyttäjille erityisen tärkeää on, että palvelu on helppokäyttöinen ja herättää luottamusta. Muita tutkimuksessa esiintyneitä motivaatioita olivat rahalliset hyödyt, palvelun mahdollistamat uniikit kokemukset, sosiaaliset hyödyt, sekä palvelun käyttömukavuus.