Adulation of nature at the edges of Europe : a critical comparison of ancient Finnish and Irish Celtic mytholofy - Hölttä, Anniina (2018)
Tutkielma on vertaileva tutkimus suomalaisista ja irlantilaisista mytologioista sekä sen niiden eri aspekteista kuten jumaluuksista ja uskomuksista esihistoriallisella ajalla ennen kristinuskon ja kirjoitustaidon saapumista. Analyysin tekemisessä on verrattu myös muinaisia jumaluuksia C.G. Jungin mytologisiin arkkityyppeihin ja tehty päätelmiä niiden esiintymisestä näissä eri mytologioissa. Tutkimusmateriaaleina on käytetty vanhoja tekstejä kuten Suomen osalta Kalevalaa ja Irlannin osalta the Book of Invasions-käsikirjoitusta 1150-luvulta, sekä uudempia kertomuksia vanhoista jumalista. Myös historian ja kansantieteen tutkimuksia on käytetty lähteinä. Molempien maiden fyysistä ja kulttuurista ympäristöä ja niiden synnyttämiä myyttejä sekä jumalolentoja on verrattu keskenään analyysin tekemiseksi yhdistävistä ja eriyttävistä piirteistä.