”RIH – Rest in Hell Anorexia” : en psykolingvistisk studie av kommentarer i ätstörningsbloggar - Myllykoski, Emilia (2018)
Tämän kandidaatin tutkielman tarkoituksena on analysoida ja kuvailla tyypillisiä kielellisiä piirteitä anoreksiaa sairastavien yksilöiden välisessä internetvälitteisessä vuorovaikutuksessa. Tutkimuksessani hyödynnän monitieteellisyyden resursseja; psykolingvistisen analyysini lähtökohtana on psyykkisen hyvinvoinnin yhteys yksilön kielelliseen käyttäytymiseen. Aineistoni koostuu viidestä parantumismyönteisestä anoreksiablogista (recovery), joita tutkimuksessani käsitellään anonyymisti. Keskityn analysoimaan kommenttikentissä tapahtuvaa viestintää, ja aineistoni perusteella pyrin löytämään vastaukset seuraaviin kysymyksiin: 1) Mikä on tyypillistä kielelle parantumismyönteisissä anoreksiablogeissa? 2) Millaisia kommentit ovat tyyliltään? 3) Miten kieltä käytetään, kun tarkoitus on kannustaa toisia? Tutkimusmetodikseni valikoitui diskurssianalyysi, sillä pyrkimyksenäni on selittää, miten kieltä käytetään tietyssä kontekstissa. Tutkimukseni on luonteeltaan laadullinen. Analyysini perusteella blogien kieli osoittautui yleiseltä sävyltään kunnioittavaksi. Aineistostani kävi ilmi, että blogien lukijat muodostavat tiiviin tukiyhteisön, sillä lähes kaikilla oli myös omakohtaista kokemusta anoreksiasta. Tarjottu tuki oli muodoltaan enimmäkseen emotionaalista ja informatiivista. Dialogia kommenttikentissä syntyi pääasiassa vain erimielisyyksien ja konfliktien vallitessa. Tutkielmani lopuksi pohdin tutkimukseni validiteettia ja sitä, millainen vaikutus tällaisella yksinomaan sairauteen keskittyvällä yhteisöllä mahdollisesti on paranemiseen.