Euroopan uusi turvallisuusarkkitehtuuri : Medvedevin aloite yrityksenä muuttaa Euroopassa vallitsevaa geopoliittista rakennetta - Arpiainen, Topi-Veli (2018)
Tutkimus selvittää, kuinka Venäjän presidentti Dmitri Medvedev argumentoi Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin muutoksen puolesta, miten tämä diplomaattinen operaatio muuttui puheiden välillä ja mitä sillä tavoiteltiin. Tutkimusaineisto muodostuu kuudesta puheesta vuosien 2008 ja 2009 välillä, joissa käsiteltiin Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin uudistamista. Tutkimusaihetta lähestytään geopolitiikan, retoriikan ja historiallisen kontekstin tarkastelun avulla. Retorisen selviön teoria on tutkimuksen keskeinen tulkinnallinen työkalu, jolla Medvedevin argumentaatiota dekonstruoidaan. Geopolitiikan osalta tutkimus nojaa Sami Moision esitykseen geopolitiikasta kamppailuna, jossa tulkitaan geopoliittisen retoriikan ja diskurssin keskinäistä vuorovaikutusta, minkä lisäksi klassisen geopolitiikan teoretisointia hyödynnetään tulkinnallisena työkaluna. Yhdysvaltain ja Venäjän välistä suhdetta tarkasteleva historiallinen osio valottaa tutkimuksen kontekstia ja luo edellytykset argumentaation hedelmälliselle tulkinnalle. Tutkimuksessa tunnistettiin kuusi retorista selviötä: kansainvälinen oikeus, suvereniteetti, moninapaisuus, turvallisuus, eurooppalaisuus ja vanhanaikaisuus. Lisäksi tunnistettiin selkeä ja jatkuva yritys muuttaa Euroopan vallitsevaa geopoliittista rakennetta retorisiin selviöihin pohjautuvan argumentaation avulla, vaikka muutosyritys joutui mukautumaan rakenteen asettamiin rajoihin. Kokonaisuutena tarkastellen yksi syy Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin muutosyritykseen oli pyrkimys jälkineuvostoliittolaisen poliittisen valtajärjestelmän suojaamiseen Venäjällä ja osassa entisistä neuvostotasavalloista. Samanaikaisesti diplomaattista operaatiota leimaa vertaisuuden ja vanhan suurvalta-asetelman tavoittelu Yhdysvaltain ja Venäjän välillä. Kokonaisuudesta voidaan päätellä, että Medvedevin aloitteen tavoitteena oli Venäjälle edullisen geopoliittisen rakenteen luominen Euroopassa.