On explaining the tension in the observations of the Hubble parameter by the wLTB model - Tenhu, Linda (2018)
Tällä hetkellä universumin laajenemisnopeudessa eli Hubblen parametrin arvossa on havaittu noin 3,6 standardipoikkeaman ero paikallisen (etäisyystikapuut) sekä globaalin (kosminen taustasäteily) mittaustavan välillä. Tässä pro gradu -tutkielmassa esitetään kosmologisesta standardimallista poiketen epähomogeeninen wLTB-malli, jonka avulla kyseistä eroa voidaan selittää. wLTB-mallissa pystytään ratkaisemaan Einsteinin kenttäyhtälöt eksaktisti epähomogeenisessa pallosymmetrisessä tapauksessa, mikä mahdollistaa paikasta riippuvan Hubblen parametrin arvon määrittämisen epähomogeenisen alueen, eli LTB-kuplan sisällä. Osoittautuu, että ympäristöään harvempi kupla kasvattaa paikallista Hubblen vakion arvoa ja voi siten selittää eroa havaintojen välillä. Mielivaltainen epähomogenia eikä mielivaltainen havainnoijan sijainti epähomogenian sisällä ole kuitenkaan sallittu. Tulevaisuuden haasteena on sovittaa homogeniaan kohdistuvat rajoitukset yhteen havaitun Hubblen vakion poik- keaman kanssa.