Osallisuus elämään vai osallisuus työmarkkinoille - Hollari, Heli (2018)
Tutkimuksessa selvitetään Helsingin Sanomissa käytyä syrjäytymiskeskustelua ajalla syys lokakuu 2012 sekä koko vuosi 2013. Syyskuun 2012 alussa presidentti Sauli Niinistön syrjäytymisen vastainen kampanja, Ihan tavallisia asioista, julkistettiin mediassa. Tämä kampanja oli osa presidentti Niinistön vaalilupauksen lunastamista. Samaan ajankohtaan ajoittuivat myös kunnallisvaalit. Vuosi 2013 ei sen sijaan ollut vaalivuosi Suomessa. Tutkimuksen teoreettismetodologisena viitekehyksenä on sosiaalinen konstruktionismi. Tutkimuksen aineisto analysoitiin diskurssianalyyttisesti. Sosiaalisessa konstruktionismissa sosiaalista todellisuutta tuotetaan erityisesti kielen avulla. Konstruktionistinen näkemys sosiaalista ongelmista kiinnittää huomion prosesseihin sekä niihin käytäntöihin, joissa tietyt ilmiöt, kuten syrjäytyminen määritellään ongelmaksi.