Elämäntapamuutos verkkopohjaisen, hyväksymis- ja omistautumisperustaisen intervention aikana - Petäjäaho, Pia (2018)
Suomalaisen aikuisväestön hyvinvointi on joiltain osin lisääntynyt, mutta suuri osa työikäisistä miehistä ja naisista on edelleen ylipainoisia. Vaikuttamalla lihavuutta aiheuttaviin elämäntapoihin voitaisiin sairauksien ehkäisyn ohella myös parantaa työikäisen väestön toimintakykyä yleisesti. Painon alenemisella ja fyysisen aktiivisuuden lisäämisellä on esimerkiksi kroonisen väsymyksen esiintymiseen positiivisia vaikutuksia. Perinteisillä elämäntapamuutokseen pyrkivillä interventioilla on saavutettu lyhyen aikavälin muutoksia painossa, mutta tulevaisuudessa tarvitaan interventioita, joilla voidaan saavuttaa pysyviä elämäntapamuutoksia. Painon pudotukseen tarvittavien käyttäytymismuutosten ylläpitäminen ja niiden yhteensovittaminen vanhojen tottumusten kanssa aiheutuvien jännitteiden hallinnan kanssa, ovat edellytyksenä onnistuneelle painonhallinnalle. Tämä voidaan saavuttaa itsesäätelytaitoja vahvistamalla, motivaation ylläpitämisellä sekä kyvyllä käsitellä ulkoisia ärsykkeitä. Hyväksymis- ja omistautumisperustaisilla (engl. The Acceptance and Commitment therapy, ACT) interventioilla pyritään vaikuttamaan näihin tekijöihin lähestymistavan kuuden eri prosessin avulla. Tämä pro gradu -tutkielma koostuu kahdesta osasta; 1) kirjallisuuskatsauksesta ja 2) artikkelikäsikirjoituksesta. Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin systemaattisen tiedonhaun menetelmin hyväksymis- ja omistautumisperustaisia painonhallintaan ja painonpudotukseen kohdentuneita elämäntapainterventioita. Tutkimuksissa on saatu viitteitä hyväksymis- ja omistautumisperustaisten interventioiden yhteydestä muun muassa fyysiseen aktiivisuuteen ja syömiskäyttäytymiseen sekä omaan kehoon, ruokaan, fyysiseen aktiivisuuteen ja painoon liittyvien tunteiden ja ajatusten muutokseen. Lähestymistapaa soveltavilla interventioilla on ollut vaikutusta myös osallistujien yleiseen terveyteen ja elämänlaatuun. Artikkelikäsikirjoitus on alkuperäistutkimus, jonka tutkimuskysymyksinä olivat 1) miten osallistujien taustatekijät olivat yhteydessä intervention ensimmäisen verkkojakson käyttöaikaan, 2) tapahtuiko intervention ensimmäisen neljänneksen aikana muutoksia osallistujien koetussa väsymyksessä, fyysisessä aktiivisuudessa ja psykologisessa joustavuudessa ja 3) oliko verkkojakson käyttöaika yhteydessä näihin muutoksiin. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston Terveyden edistämisen tutkimuskeskuksen ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin laajempaa verkkopohjaista elämäntapainterventiotutkimusta. Tämän tutkimuksen aineisto koostui intervention ensimmäisen verkkojakson mittaustuloksista. Verkkopohjaisella hyväksymis- ja omistautumisterapeuttisella elämäntapainterventiolla voitiin vähentää sen ensimmäisen kuuden kuukauden aikana ylipainoisten aikuisten kokemaa väsymystä ja lisätä fyysistä aktiivisuutta. Taustatekijöistä iällä ja päätoimella oli yhteys intervention käyttöaikaan. Jatkotutkimuksen kannalta on kiinnostavaa, tapahtuuko psykologisessa joustavuudessa muutoksia pidemmällä aikavälillä sekä onko intervention käyttöajalla yhteyttä mahdollisiin muutoksiin.