Pari askelta edellä vai jo useampi jäljessä? : tulevaisuuden viestintätyö ja sen vaatimat osaamistarpeet - Nousiainen, Laura (2018)
Digitaalisaation myötä työelämä, kaiken muun ympäröivän ohella, muuttuu kiihtyvää vauhtia. Puhutaan työelämän murroksesta – uudesta työstä. Muutos koskettaa myös viestinnän ammattilaisia: viestinnän kenttä on yksi nopeimmin kehittyvistä aloista, esimerkiksi median murroksen myötä. Näin ollen viestinnän ammattilaisten työssään kohtaamat haasteet vaihtuvat jatkuvasti ja viestinnän ammattilaisilta vaaditaan yhä enemmän uutta osaamista. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on ymmärtää, millaisia viestinnän ammattilaisten tulevaisuuden työtehtävät sekä niissä tarvittavat osaamistarpeet ovat ja miten viestinnän ammattilaisten tämän hetken osaaminen vastaa näihin tulevaisuuden tarpeisiin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, onko viestinnän ammattilaisilla sitä osaamista, mitä he tulevaisuudessa työssään tarvitsevat vai onko osaamisessa puutteita. Tutkimuksen tutkimuskohteena olivat johtavat viestinnän ammattilaiset. Tutkielmassa hyödynnettiin sekä laadullisia että määrällisiä tutkimusmenetelmiä. Aineiston analyysitapana käytettiin laadullisen analyysin menetelmää, teemoittelua, ja aineistosta nousevia teemoja verrattiin lisäksi aiempaan aihetta käsitelevään tutkimuskirjallisuuteen. Tässä tutkimuksessa on käytetyt kahta päälähdettä: Terence Flynnin vuonna 2014 julkaistu tieteellinen artikkeli Do They Have What It Takes? A Review of the Literature on Knowledge, Competencies, and Skills Necessary for Twenty-First-Century Public Relations Practitioners in Canada sekä Arthur W. Page Societyn raportti The Authentic Enterprise vuodelta 2007. Tutkimuksen tulosten mukaan osa viestinnän ammattilaisista kokee, että viestijöiden tehtäviin kuuluu tulevaisuudessa johtamistaitoihin liittyviä ja niitä vaativia tehtäviä. Juuri näissä taidoissa viestinnän ammattilaisilla on kuitenkin vielä kehitettävää. Lisäksi hieman kehitettävää on myös ICT-taidoissa, analyyttisissä taidoissa ja innovointitaidoissa. Verrattaessa viestinnän ammattilaisten ajatuksia tulevaisuuden osaamistarpeista aiempaan aihetta käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen, ovat viestinnän ammattilaiset tämän tutkimuksen tulosten perusteella tietoisia työelämän ja työtehtävien muutoksesta. Heillä on ainakin tietyn asteinen käsitys siitä, mihin suuntaan viestinnän alan työtehtävät ovat kehittymässä ja millaista osaamista heiltä tulevaisuudessa näin ollen todennäköisesti vaaditaan.