Move!-mittausten liikkuvuus- ja voimaosioiden tulosten ja fyysisen aktiivisuuden yhteydet niska-hartiakipuihin 7.-luokkalaisilla - Kara, Eeva-Maija; Kulmala, Ronja (2018)
Kara, Eeva-Maija ja Kulmala, Ronja. 2018. Move!-mittausten liikkuvuus- ja voimaosioiden tulosten ja fyysisen aktiivisuuden yhteydet niska-hartiakipuihin 7.-luokkalaisilla. Liikuntatieteellinen tiedekunta. Jyväskylän yliopisto, fysioterapian ja liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma, 58 s., 6 liitettä. Lasten ja nuorten niska-hartiakivut ovat yleistyneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Noin viidesosa suomalaisista nuorista kärsii niska-hartiakivuista. Lisäksi niska-hartiakivut näyttäisivät lisääntyvän iän myötä lapsilla ja nuorilla. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää 7.-luokkalaisten Move!-mittausten liikkuvuus- ja voimaosioiden tuloksien yhteyttä Liikkuva koulu -hankkeen oirekyselyssä ilmenneisiin niska-hartiakipuihin. Lisäksi selvitettiin 7.-luokkalaisten fyysisen aktiivisuuden yhteyttä niska-hartiakipuihin. Tutkimusaineistona oli Liikkuva koulu-hankkeessa keväällä 2013 kyselomakkeilla kerätty aineisto sekä Move!mittausten liikkuvuus- ja voimaosioiden tulokset. Tutkimukseen osallistui 347 7.-luokkalaista oppilasta (157 poikaa, 190 tyttöä, keski-ikä 13,7 vuotta). Jatkuvien muuttujien keskiarvot, keskihajonnat ja kategoristen muuttujien sekä luokiteltujen taustamuuttujien prosentuaaliset jakaumat laskettiin kolmessa niskahartiakipuluokassa. Sukupuolen, painoindeksin, rasvaprosentin, fyysisen aktiivisuuden, Move!-mittausten liikkuvuus sekä voimaosioiden ja niska-hartiakipujen yhteyttä tarkasteltiin ristiintaulukoinnilla sekä Pearsonin korrelaatiokertoimella ja tilastollista merkitsevyyttä testattiin khiin neliö (χ2)-testillä. Aineiston analyysiä syvennettiin multinomiaalisella logistisella regressioanalyysillä. 7. -luokkalaisista nuorista 32 % oli kokenut niska-hartiakipua vähintään kerran viikossa viimeisen kolmen kuukauden aikana. Pojat, jotka raportoivat kipuja vähintään kerran viikossa onnistuivat paremmin kyykistyksessä (95,8 %) verrattuna poikiin, jotka kokivat kipuja harvemmin kuin kerran kuukaudessa tai ei lainkaan kipuja (82,7 %) (p=0,042). Muilta osin Move!-mittausten liikkuvuus- ja voimaosioiden tulokset eivät olleet yhteydessä 7.-luokkalaisten niska-hartiakipuihin. Kun fyysisen aktiivisuuden osalta tarkasteltiin koko tutkimusjoukkoa, oppilaat, jotka kokivat kipuja kerran kuukaudessa, liikkuivat enemmän kuin oppilaat, jotka kokivat kipuja harvemmin kuin kerran kuukaudessa tai ei lainkaan (p=0,014). Pojat, jotka kokivat kipuja kerran kuukaudessa, liikkuivat enemmän kuin pojat, jotka kokivat kipuja harvemmin kuin kerran kuukaudessa tai ei lainkaan (p=0,025). Move!-mittausten kyykistysosion heikommat tulokset olivat yhteydessä harvemmin esiintyviin niskahartiakipuihin pojilla. Muuten Move!-mittausten liikkuvuus- ja voimaosioiden tulokset eivät olleet yhteydessä niska-hartiakipuihin. Fyysinen aktiivisuus ja niska-hartiakivut olivat yhteydessä toisiinsa koko tutkimusjoukolla ja pojilla, mutta ei tytöillä. Koko tutkimusjoukko ja pojat, jotka kokivat kipuja kerran kuukaudessa, liikkuivat enemmän, kuin nuoret, jotka kokivat kipuja harvemmin kuin kerran kuukaudessa tai ei lainkaan. Tarvitaan lisää laadukkaita tutkimuksia nuorten niska-hartiakipujen riskitekijöistä, jotta nuorten niska-hartiakipuja saataisiin paremmin ennaltaehkäistyä. asiasanat: nuoret, niska-hartiakipu, Move!-mittaukset, fyysinen aktiivisuus