"In the remaking of the American dream" : (in)equality in the presidential announcement speeches of Donald Trump and Bernie Sanders - Vallenius, Sari (2017)
Tutkielman tavoitteena on tunnistaa miten nykyinen Yhdysvaltain presidentti, Donald John Trump ja senaattori Bernard “Bernie” Sanders ilmaisivat puheissaan tasa-arvoa ja epätasa-arvoa toimenpideratkaisuehdotuksissaan kun he asettuivat ehdolle presidentinvaaleihin vuonna 2015. Tarkastelen myös heidän amerikkalaisia unelmiaan ja keskityn erityisesti heidän unelmiensa tasa-arvo-ominaisuuteen, mahdollisuuksien tasa-arvoon, jota vertaan vaihtoehtoiseen lopputulosten tasa-arvoon. Analysoin puheet laadullisen tutkimusmetodin, sisällönanalyysin avulla ja yhdistän tulokset Göran Therbornin tasa-arvon ja epätasa-arvon mekanismeihin. Tämän jälkeen vertaan mekanismeja elämänehtojen ja resurssien eriarvoisuuteen sekä eksistentiaaliseen eriarvoisuuteen. Mahdollisuuksien ja lopputulosten tasa-/epätasa-arvot sisältyvät resurssien eriarvoisuuteen. Tutkimuksen tulos on, että vaikka ehdokkailla on samankaltaisiakin ratkaisuehdotuksia, käyttää Sanders enemmän tasa-arvon mekanismeja kuin Trump, mihin vaikuttavat heidän erilaiset lähestymistapansa retoriikassa ja politiikassa. Sisällönanalyysin lisäksi Trumpin puheesta muodostuu kaksi päänarratiivia, jotka ovat pätevyyden ja epäpätevyyden narratiivit. On ensiarvoisen tärkeää saada lisää tietoa ehdokkaiden taustamotiiveista, asenteista ja arvoista. Kun ne tehdään läpinäkyviksi, on helpompaa osallistua politiikan tekoon äänestäjänä.