Moottoritien ja laaja-alaisen peltoalueen vaikutus liito-oravan Pteromys volans migraatioon ja populaatiorakenteeseen - Takala, Marko (2018)
Urbanisaatiolla on merkittävä vaikutus ekosysteemeihin, sillä se aiheuttaa elinympäristön muuttumista, häviämistä ja pirstoutumista. Haitallisten vaikutusten vuoksi on tärkeää saada tietoa urbanisaation vaikutuksista eliöihin ja niiden populaatiorakenteisiin. Tässä tutkielmassa selvitettiin isolaatiotekijöiden vaikutuksia liito-oravan migraatioon ja populaatiorakenteeseen. Tutkimusmenetelminä käytettiin eläinten seurantaan ja siihen perustuvia paikkatieto-analyysejä sekä populaatiogeneettisiä analyysejä. Tutkimuskysymyksinä olivat: onko moottoritie merkittävä isolaatiotekijä liito-oravan migraatiolle ja onko laaja-alainen peltoalue merkittävä isolaatiotekijä liito-oravan migraatiolle? Tutkimuksissa osoitettiin, että moottoritie toimi liikkumista rajoittavana tekijänä, jota liito-oravat välttävät. Moottoritie ei kuitenkaan estänyt migraatiota jakamiensa alapopulaatioiden välillä. Lisäksi osoitettiin, että laaja-alaisella peltoalueella sijaitseva hakattu alue rantapuustossa eristi yhden alapopulaation kahdesta muusta alapopulaatiosta. Tämä tutkielma osoitti kuinka merkittävää migraatioreittien säilyminen voi olla alapopulaatioille ja niiden selviytymiselle erityisesti pirstoutuneessa elinympäristössä, sillä se vaikuttaa koko populaation selviytymiseen.