DevOps ja sen yhteensovittaminen IT-palvelutuotantoon - Heikkinen, Tiina (2018)
Asiakkaiden muuttuvat tarpeet ja odotukset sekä kehittynyt teknologia ovat käynnistäneet maailmanlaajuisen digitaalisen murroksen. Digitalisaatio muuttaa yritysten kilpailuasetelmaa ja toimintaympäristöjä. Se edellyttää yrityksiltä innovatiivista toimintaa, uudenlaista osaamista ja omaksumista. Digitalisaatiossa korostuu asiakaslähtöisyyden merkitys. Yritysten on kehitettävä ja tarjottava entistä nopeammin parempia palveluita. Teknologian kehittymisen seurauksena tapahtunut kilpailuympäristön muutos on vaikuttanut myös rahoitusalalla asiakkaiden käytökseen. Tutkimuksessa käsiteltiin tapausorganisaatiossa pilotoitua DevOps-toimintamallia, jota tutkimalla pyrittiin löytämään haasteita, taustamekanismeja sekä yksittäisiä kehityskohteita IT-palvelutuotannon yhdistämiseen. Tutkimus pohjautui tilanteeseen, jossa toimintamallia pyritään edelleen kehittämään pilotin aikana kehityskohteiden ja palautteiden avulla. Ketterän toimintamallin on tarkoitus laajentua organisaatiossa kattamaan kehittämisen ja tuotannon toimintoja sekä saada organisaation jäsenet käyttämään uutta toimintamallia ja sitoutumaan siihen. Tässä tutkimuksessa IT-palvelutuotannon ja DevOpsin yhdistämistä lähestyttiin palveluntuotannon näkökulmasta rahoitusalalla. DevOpsin moniulotteisuudesta johtuen ketterän toimintamallin sisältö jää usein epäselväksi. Organisaatioiden on vaikea käyttöönottaa ketterä toimintamalli, koska sen toteuttaminen voidaan tehdä eri tavalla. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli muodostaa teoriaan ja empiiriseen osioon perustuen suosituksia eli suunnitte-luperiaatteita, jotka tarjoavat lähtökohtia palvelutuotannon huomioimiselle. Palvelutuotannossa halutaan ensisijaisesti varmistaa, että tuotantoympäristö on vakaa ja saatavilla. Tutkimusprosessi toteutettiin konstruktiivisella suunnit-telutieteen (Design Science) -menetelmällä, jossa tutkimuksen kohteeksi valittua ongelmaa kehitetään ja jalostetaan iteratiivisesti. Tämän tutkimuksen ratkaisuna toimii tutkimuksen tuloksena syntyneet suunnitteluperiaatteet, jotka keräävät yhteen tutkimuksesta nousseet tärkeimmät havainnot. Suunnitteluperiaatteita voidaan käyttää tukemaan ja kehittämään DevOps-toimintamallia, jossa eri tekijät huomioimalla organisaatio voi saada IT-palvelutuotannon ja DevOpsin yhteensopivaksi.