Liiketoimintatiedon hallinnan prosessi organisaation päätöksenteon ja suorituskyvyn tukena - Ainola, Anna (2018)
Liiketoimintatiedon hallinta on tänä päivänä hyvin merkittävässä roolissa organisaatioiden toiminnassa. Organisaatioiden liiketoimintaympäristö sisältää valtavan määrän tietoa, jonka kerääminen ja hyödyntäminen ovat ensiarvoisen tärkeitä organisaation selviytymisen ja suoriutumisen kannalta. Samalla liiketoimintatiedon hallinta kytkeytyy vahvasti organisaation strategiseen päätöksentekoon ja strategiseen johdon laskentatoimeen. Tämän pro gradu- tutkielman tavoitteena on laajentaa ymmärrystä liiketoimintatiedon hallinnan ja organisaation strategisen johtamisen ja laskentatoimen suhteesta. Tutkimuksen aihe on merkittävä ja ajankohtainen, sillä näitä kahta osa-aluetta on tutkittu laajasti aiemmin, mutta niiden välinen yhteys on jäänyt vähemmälle huomiolle. Lisäksi tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten tutkimuksen kohteena olleessa organisaatiossa tulisi kehittää liiketoimintatiedon hallintaa ja mitä se vaatii, jotta se tukisi paremmin organisaation päätöksentekoa ja suorituskykyä. Tämä tutkimus on laadullinen case-tutkimus, jossa haastateltiin erään suomalaisen organisaation strategisen johtamisen ja operatiivisen toiminnan henkilöitä, jotka ovat päivittäin tekemisissä liiketoimintatiedon hallinnan parissa. Tutkimuksen tulokset vahvistavat aiempaa tutkimusta siitä, että liiketoimintatiedon hallinta ja strateginen johtaminen kytkeytyvät toisiinsa ja liiketoimintatiedon hallinnalla on merkittävä vaikutus organisaation toiminnan ohjaamisessa, seurannassa ja kehittämisessä. Erityisesti käytettävissä olevan datan laatu, henkilöstön osaaminen sekä eri toimintojen välinen yhteistyö ja yhtenäiset tavoitteet vaikuttavat liiketoimintatiedon hallinnan prosessin onnistumiseen. Lisäksi esiin nousi joukko kehitysideoita, joiden perusteella kohdeorganisaation liiketoimintatiedon hallinnan prosessia alettiin kehittää entistä paremmin organisaation toimintaa tukevaksi ja tehostavaksi.