"Hirvittääkö ketään muuta?" : äitien kriittinen suhtautuminen varhaiskasvatuspalveluiden laatuun - Blomqvist, Maija (2018)
Tutkimuksessa tarkasteltiin yksivuotiasta lastaan kotona hoitavien äitien kriittisen varhaiskasvatuspalveluiden laadunarvion suhdetta taustatekijöihin osana CHILDCARE -tutkimushanketta. Tutkimus pyrki selvittämään yhteyksiä äitien kriittisen varhaiskasvatuksen laadunarvion ja taustatekijöiden välillä. Tutkimus oli kvantitatiivinen, kysymyksiin vastattiin logistisella regressioanalyysillä ja riippumattomien muuttujien T-testillä (N = 1844). Äidin työssä käymisen todettiin olevan yhteydessä kriittiseen laadunarvioon varhaiskasvatuspalveluita kohtaan. Äitien varhaiskasvatuksen laadunarvio todettiin myönteisemmäksi, mikäli ensisijainen tiedonlähde oli virallinen taho (kunta, KELA tai neuvola) verrattuna epäviralliseen tahoon (sosiaalinen media, ystävät, keskustelupalstat). Kriittisen laadunarvion ja äitien suunnitteleman lapsen kotihoidon keston suhdetta tarkasteltaessa todettiin, että äidin kriittinen laadunarvio varhaiskasvatuspalveluista pidensi lapsen suunniteltua kotihoidon kestoa 3,6 kuukautta. Vahvistamalla virallisten tahojen viestintää on kenties mahdollista lisätä vanhempien kokemaa luottamusta varhaiskasvatuspalveluiden laatuun. Viestinnän luotettavaan sävyyn on syytä kiinnittää huomiota palvelujärjestelmissä.