Organisaation koon vaikutus toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon - Kuhno, Jani (2018)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan organisaation koon vaikutusta toiminnan-ohjausjärjestelmien käyttöönottoon käyttäen yleisesti kirjallisuudessa määriteltyjä kriittisiä tekijöitä käyttöönoton onnistumisen lähtökohtina. Erityishuomiota tutkimuksessa on kiinnitetty pienten yritysten käyttöönottoprojekteihin, sillä pienet yritykset ovat erityisen mielenkiintoisia tarkastelun kohteita alalla, joka perinteisesti on koskenut pelkästään suuria yrityksiä. Lisäksi tutkielmassa esitellään yleisesti toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönottoa. Lähdeaineistossa kriittisiä tekijöitä on esitetty yhteensä useita kymmeniä, mutta tähän tutkimukseen valittiin neljä yleistä kriittistä tekijää. Nämä tekijät ovat johdon sitoutuminen, muutokset organisaatiossa, resurssi-intensiivisyys ja ulkoiset tekijät. Valitut kriittiset tekijät vaikuttavat merkittävästi käyttöönoton onnistumiseen, ja lisäksi niissä on havaittu variaatiota organisaation koon suhteen. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja lähdeaineisto on koottu käyttämällä toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönottoon liittyviä hakulauseita. Tutkimuksessa havaittiin, että organisaation koko vaikuttaa näiden valittujen kriittisten tekijöiden kautta toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon. Tutkimuksen tulosten yhteydessä lopuksi esitellään lähdeaineistossa olevia ristiriitoja sekä ehdotetaan aiheita tutkimukselle tulevaisuudessa.