Summary: | Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan valtio-omisteisten ja yksityisomisteisten pörssiyhtiöiden yhteiskuntavastuuraportointikäytäntöjä sekä sisältöä. Tutkielmassa tarkastellaan molempien yhtiöiden osalta Global Reporting Initiative- yhteiskuntavastuuohjeiston käyttöä ja sosiaalisen ulottuvuuden indeksien käyttöaktiivisuutta yhteiskuntavastuuraportoinnissa. Teoreettisessa viitekehyksessä on esitelty yhteiskuntavastuun ideologiaa sekä vastuun eri ulottuvuuksia ja kehityshistoriaa. Lisäksi teoriaosuudessa käsitellään yhteiskuntavastuuraportointia sekä raportoinnin teoriapohjaa sidosryhmäteorian sekä legitimiteettiteorian avulla sekä esitellään Global Reporting Initiative (GRI) - raportointiohjeistoa yhteiskuntavastuuraportoinnin moninaisuuden kuvaamiseksi. Aineistona tutkimuksessa on yhteiskuntavastuuraportit, jotka käsittelevät vuotta 2016. Tarkasteluun on valittu seitsemän valtio-omisteista sekä seitsemän yksityisomistuksessa olevaa pörssiyhtiötä, joiden yhteiskuntavastuuraportteja on analysoitu sisällönanalyysin keinoin. Tutkielma on kvalitatiivinen tutkimus, joka sisältää määrällisen tutkimuksen piirteitä.
Aihetta tarkastellaan kolmen tutkimuskysymyksen ja alakysymysten muodossa. Ensimmäisessä kohdassa käsitellään yhtiöiden yhteiskuntavastuuraportointi käytäntöjä, sisältöteemoja, laajuutta sekä valtion omistajaroolin ilmentymistä raporteissa. Toisessa perehdytään GRI- ohjeiston käyttöön raporteissa sekä vertaillaan valtio-omisteisten ja yksityisomisteisten pörssiyhtiöiden sosiaalisen vastuun raportointia GRI:n indeksejä apuna hyödyntäen. Viimeiseksi tarkastellaan, millaisia tavoitteita yhtiöillä on yhteiskuntavastuun sosiaalisen ulottuvuuden saralla.
Yhtiöiden raportoinnin laajuudessa ja käytännöissä on eroavaisuuksia, mutta samat sisältö teemat löytyvät molemmilta. Sosiaalisen vastuun raportoinnissa oli myös eroja yhtiöiden kesken. Yhtiöiden sosiaalisen vastuun tavoitteet tiivistyivät työntekijöihin, alihankkijoihin, toimintaympäristöön sekä liiketoiminnan eettisyyteen. Yleisesti valtio-omisteiset yhtiöt eivät ole yhteiskuntavastuullisempia kuin yksityisomisteiset yhtiöt, mutta ovat vastuullisempia tietyillä osa-alueilla.
|