Älypuhelinten haitat : ongelmallinen käyttö ja älypuhelinriippuvuus - Hassel, Helena (2018)
Ihmiset kuluttavat huomattavan osan päivästään puhelinta käyttäen. Älypuhelin on jatkuvasti käden ulottuvilla oleva tietokone, joka mahdollistaa mm. pääsyn internettiin ja yhteydenpidon muihin ympäri vuorokauden. Älypuhelinten tultua kiinteäksi osaksi ihmisten jokapäiväistä elämää ovat myös niiden käytöstä seuraavat negatiiviset vaikutukset alkaneet nousta esiin selkeämmin. Moni kokee, että ei tulisi toimeen ilman puhelintaan. Äärimmäisissä tapauksissa puhelimen käyttö johtaa älypuhelinriippuvuuden kehittymiseen. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaatintutkielmassa perehdytään älypuhelimen ongelmalliseen käyttöön ja älypuhelinriippuvuuteen sekä tarkastellaan näiden ilmiöiden mahdollisia syitä ja seurauksia yksittäisten käyttäjien näkökulmasta. Myös älypuhelinriippuvuuteen vaikuttavien syiden ja seurausten linkittymistä toisiinsa pohditaan. Teknologian kehitys ja älypuhelinten yleistyminen on tapahtunut niin nopeasti, ettei niiden käytöstä seuraavia vaikutuksia olla vielä ehditty tutkia riittävästi. Tämä tutkielma tarjoaa perustietoa älypuhelimista sekä niihin liittyvästä riippuvuudesta ja sen seurauksista. Tutkielman keskeisenä tuloksena esiin nousee, että älypuhelimen ongelmallinen käyttö ja älypuhelinriippuvuus muodostuvat vuorovaikutuksessa yksilön, teknologian ja ympäristön kanssa, eikä yksittäistä tekijää riippuvuuden synnylle ole helppo osoittaa. Älypuhelinriippuvuuden haitalliset seuraukset taas vaikuttavat niin yksilön fyysiseen, psyykkiseen kuin sosiaaliseenkin terveyteen. Koska älypuhelimet ovat saavuttaneet vankan aseman modernissa yhteiskunnassa, tulisi älypuhelinten käytöstä seuraavia haittoja tutkia lisää. Tärkeää olisi tutkia etenkin älypuhelinten pitkäaikaisen käytön seurauksia pienten lasten psyykkiselle ja kognitiiviselle kehitykselle. Nyt jo näyttää siltä, että huomattava osa älypuhelinten käyttäjistä on riippuvainen tai vaarassa tulla riippuvaiseksi älypuhelimestaan. Kaikkein alttein ikäryhmä tälle riippuvuudelle ovat lapset ja nuoret, joiden psyykkinen kehitys on vielä kesken.