Wind damages on brook-side key habitats : effects of buffer zone and selective logging - Mäenpää, Hennariikka (2018)
Suomessa metsälailla suojellut erityisen tärkeät elinympäristöt, eli metsälakikohteet, ovat yksi tapa suojella luonnon monimuotoisuutta talousmetsissä. On kuitenkin epäselvää, kuinka metsälakikohteita tulisi käytännössä käsitellä, jotta niiden ominaispiirteiden säilyminen voitaisiin turvata. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää suojavyöhykkeen ja poimintahakkuun vaikutuksia tuulenkaatojen määrään metsälain 10 §:ssä märitellyillä puronvarsilla. Tutkimuksessa oli mukana 37 puronvarsimetsää (leveys 15 m). Puronvarsimetsien viereen on tehty päätehakkuu vuonna 2006, lukuun ottamatta käsittelemättömiä kontrolleja. Puronvarren ja hakkuun väliin oli jätetty osalla kohteista 15 m suojavyöhyke ja osa puronvarsista ja suojavyöhykkeistä oli poimintahakattu. Tuulenkaadot määritettiin puronvarsilla syksyllä 2017. Tulosten mukaan tuulenkaatoja syntyi enemmän kohteilla, joiden vieressä oli avohakkuu, kuin kontrollikohteilla ilman avohakkuuta. Tuulenkaatoja oli kuitenkin vähemmän puronvarsielinympäristöissä, kun niiden ja avohakkuun väliin oli jätetty suojavyöhyke. Tuulenkaadot lisääntyivät avohakkuun reunan ilmansuunnan lähestyessä etelää. Myös päätehakkuu puron toisella puolella lisäsi tuulenkaatoja. Tulokset viittaavat siihen, että 15 m suojavyöhyke riittää suojamaan puronvarsia tuulituhoilta myös silloin, kun niillä on suoritettu poimintahakkuu. Tämän lisäksi suojavyöhykkeiden suunnittelussa tulisi ottaa huomioon ympäristön muu metsänkäsittely ja avohakkuun ilmansuunta, jotta puronvarret ja niiden suojavyöhykkeet eivät olisi alttiita tuulituhoille.