Katsaus puettaviin IoT-laitteisiin, yleisiin protokolliin ja tietoturvatilanteeseen - Haapakoski, Aki (2018)
Tämän työn tarkoituksena on selvittää puettavissa IoT-laitteissa käytettyjen yleisten protokollien soveltuvuutta puettaviin IoT-laitteisiin sekä selvittää kuinka protokollissa olevilta tietoturvaongelmilta voitaisiin suojautua. Työn alkuosassa annetaan kirjallisuuskatsauksen kautta kuvaus puettavista IoTlaitteista sekä esitellään neljä IoT-laitteiden yleisessä käytössä olevaa verkkoprotokollaa (Bluetooth, Wi-Fi, NFC ja Zigbee). Työn loppuosassa toteutetaan kokeellisin keinoin kolme erilaista hyökkäystä protokollia kohtaan. Työssä esitellään hyökkäys Bluetooth-yhteyden paritukseen, hyökkäys Wi-Fi-verkkoliikennettä kohtaan sekä NFC-kortin tietojen kaappaaminen. Työn tuloksina huomattiin, että useissa IoT-laitteissa on käytössä vanhoja protokollia, joissa on tunnettuja tietoturvapuutteita. Esitellyistä hyökkäyksistä todettiin, että tietoturvallisuutta olisi mahdollista parantaa ottamalla käyttöön salausta. Laitteet hyötyisivät protokollan ulkopuolisesta lisäsuojauksesta ja vanhentuneitakin protokollia olisi mahdollista suojata erillisellä ohjelmistotason suojauksella. Edelleen on käytössä paljon palveluita ja laitteita, jotka eivät käytä salausta, vaikka salauksella pystyttäisiin hankaloittamaan laitteisiin kohdistuvia hyökkäyksiä.