Digikunnailla : karjalaisuus Facebook-ilmiönä - Hyyryläinen, Pirja (2018)
Tämä tutkimus kertoo karjalaisuudesta Facebook-ilmiönä. Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa karjalaisuuden ilmenemismuotoja Facebookissa karjalaisten intressiorganisaatioiden Karjalan Liitto ry:n ja Karjalaisen Nuorisoliitto ry:n tasolla sekä Karjala-aiheisten ryhmien perustajan ja jäsenten tasolla. Näkökulmat vaihtelivat julkisen ja yksityisen sekä virallisen ja epävirallisen, toisen tiedon, välillä. Tutkimus toteutettiin lukuvuonna 2017-2018 keräämällä aineistoa Facebookista verkkoetnografisin metodein sekä haastattelemalla informantteja. Valmiin aineiston muodostivat Karjalan Liitto ry:n ja Karjalainen Nuorisoliitto ry:n Facebook-sivustot, joiden tarkasteluun oli saatu lupa tutkittavilta organisaatioilta. Sivustojen sisältö luetteloitiin. Haastatteluaineisto kerättiin dialogisesti ja puolistrukturoituina sähköpostitse ulkosuomalaisilta siirtokarjalaisten jälkipolvilta ja Suomessa asuvilta kasvotusten haastattelemalla. Aineistoja analysoitiin kvalitatiivisesti teemoittain ja lähiluvun keinoin.