Media representations of asylum seekers : a multimodal analysis of online articles of the Guardian and the Daily Mail - Kanervirta, Anna (2018)
Euroopan unionin alueelle saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa pakolaiskriisin myötä vuonna 2015. Suurin osa turvapaikanhakijoista tuli Syyriasta, Afganistanista ja Irakista matkustaen vaarallisia meri- ja maareittejä. Useimmat saapuivat Kreikkaan tai Italiaan jatkaen matkaansa pohjoiseen, usein kohti Saksaa, Unkaria ja Ruotsia. Euroopan unioni ei ollut valmistautunut pakolaistulvaan ja kriisi jakoikin jäsenvaltiot kahtia. Osa asetti kansallisen edun turvapaikanhakijoiden edelle, kun taas osa avasi ovensa apua tarvitseville. Media on suurimmalle osalle eurooppalaisia ainoa tiedonlähde koskien yhä jatkuvaa pakolaiskriisiä ja siksi sen vaikutusvalta on suuri. Media voi halutessaan uutisoida, jättää uutisoimatta tai muokata tarinan haluamaansa muotoon ideologiansa mukaan.