Lohkoketjuteknologian haavoittuvuudet - Kaasalainen, Viljami (2018)
Lohkoketjut ovat teknologiana uusi ilmiö ja ainakin toistaiseksi useimmille täysin tuntematon termi. Lohkoketjuista puhutaan usein hyvin positiiviseen sävyyn maailmaa mullistavana teknologiana. Käsitteen ympärille on muodostunut erittäin paljon keskustelua, josta seurauksena usein on se, ettei asiaa muisteta tarkastella tarpeeksi kriittisesti. Siksi tässä kandidaatin tutkielmassa käsitellään lohkoketjuteknologiaan liittyviä haavoittuvuuksia, erityisesti lohkoketjuihin kohdistuvia hyökkäyksiä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Ensin tutkielmassa käydään läpi lohkoketjuteknologian ominaisuudet ja toiminta periaatteet, minkä jälkeen siirrytään käsittelemään kolmea erilaista haavoittuvuutta ja mahdollisia ratkaisuja niihin. Kyseisiä haavoittuvuuksia ovat 51 prosentin hyökkäys, tuplakulutus ja hyökkäys kolmannen osapuolen palveluun. Tutkielma avaa erilaiset haavoittuvuudet ja niihin liittyvät hyökkäykset yksityiskohtaisesti, mutta varmasti toimivia ratkaisuja kyseisiin ongelmiin ei löydetty. Lohkoketjuteknologia on vielä uusi asia ja sen merkittävimmät haavoittuvuudet perustuvat niin syvälle sen perimmäisiin toimintaperiaatteisiin, että niihin tarjotut ratkaisut ovat pääasiassa vielä vain ehdotuksia.