Sisäisen yrittäjyyden ilmeneminen ja johtaminen sosiaali- ja terveysalalla - Bies-Wikgren, Jenniina (2018)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli kuvata, millaista sisäistä yrittäjyyttä hoitotyötä tekevällä henkilöstöllä on ja kuinka se ilmenee hoitotyössä. Tavoitteena oli myös selvittää, miten lähijohtajat tukevat ja kannustavat hyödyntämään sisäistä yrittäjyyttä. Tarkoituksena oli tuottaa tietoa, millaista osaamista henkilöstöllä on, ja millaista lähijohtamista tarvitaan sosiaali- ja terveysalan kehittämisessä. Tutkimusstrategiana oli triangulaatio. Hoitotyötä tekevältä henkilöstöltä kerättiin määrällistä aineistoa verkkokyselyllä. Teemahaastatteluilla kerättiin laadullista aineistoa hoitotyötä tekevältä henkilöstöltä sekä heidän lähijohtajiltaan. Analysointivaiheessa aineistoa tiivistettiin tilastollisesti sekä luokiteltiin teoriaohjaavalla ja aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tulokset osoittivat, että sisäisen yrittäjyyden ominaisuuksia, osaamista ja asenteita tunnistettiin hyvin. Sekä hoitajat ja heidän lähijohtajansa sanoittivat sisäisen yrittäjyyden näkymistä pääsääntöisesti samalla tavalla. Sisäisen yrittäjyyden ilmenemistä sanoitettiin osin sosiaali- ja terveysalan erityispiirteiden, kuten potilasturvallisuuden ja hierarkisuuden kautta. Uran rakentamiseen liittyvät sisäisen yrittäjyyden ominaisuudet hajauttivat vastauksia eniten. Tukea ja kannusta sisäisen yrittäjyyden hyödyntämiseksi koettiin saatavan melko hyvin. Palautteen antamisessa ja läsnäolossa havaittiin ristiriitaisuuksia hoitajien ja lähijohtajien kokemuksien välillä. Sekä hoitajat että lähijohtajat kokivat, että aikaa kohtaamisille on liian vähän. Tämä tutkimus avaa mielenkiintoisia näkökulmia sisäisen yrittäjyyden ja johtamisen jatkotutkimuksiin. Tarpeen olisi esimerkiksi selvittää, kuinka sosiaali- ja terveysalan rakenteita pystyttäisiin muokkaamaan joustavammiksi henkilöstön sisäisen yrittäjyyden kukoistamiseksi.