Chill, it’s just a movie! : cerebral frontal alpha asymmetry during movie watching - Niitamo, Vilja; Tuhkanen, Emilia (2018)
Elektroenkefalografiassa (EEG) havaittava frontaalisen alfa-taajuuden asymmetria, eli taajuudella 8–13 Hz tapahtuvan aktivaation epäsymmetrisyyden frontaalisten aivopuoliskojen välillä, ajatellaan heijastavan yksilön valmiutta lähestymis- ja välttämiskäyttäytymiseen. Frontaalisen alfa-taajuuden tutkimuksessa on vain harvoin käytetty naturalistisia tutkimusasetelmia erityisesti masennukseen liittyen. Koska masennuksessa esiintyy tunteiden säätelyn vaikeuksia, erot tunnereaktioissa masentuneiden ja ei-masentuneiden henkilöiden välillä ovat keskeisiä. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia eroja frontaalisen alfa-taajuuden asymmetriassa masennusoireisien (N = 14, Beckin depressiokyselyn pistemäärä vähintään 14) ja kontrollihenkilöiden (N = 12) välillä. EEG:a mitattiin koehenkilöiden katsoessa huvittavia, surullisia ja pelottavia elokuvakatkelmia. Kaikkien elokuvakategorioiden aikana frontaalisen alfa-taajuuden aktivaatio oli suurempaa vasemmalla kuin oikealla aivopuoliskolla, minkä ajatellaan heijastavan välttämiskäyttäytymistä. Suhteellinen ero alfa-taajuuden aktivaatiossa etuotsalohkojen välillä oli pienempi surullisten elokuvakatkelmien aikana kuin huvittavien ja pelottavien katkelmien aikana. Nähdäksemme tottuivatko koehenkilöt ärsykkeeseen tai olivatko tunnereaktiot kasautuvia, frontaalista alfa-taajuuden asymmetriaa verrattiin ensimmäisten ja viimeisten elokuvakatkelmien välillä kussakin elokuvakategoriassa. Viimeisten elokuvakatkelmien aikana masennusoireisilla koehenkilöillä esiintyi vähemmän suhteellisesti suurempaa vasemmanpuoleista frontaalista alfa-taajuuden aktivaatiota kuin ensimmäisten katkelmien kohdalla. Analysoitaessa elokuvakategorioita erikseen tämä ilmiö esiintyi masennusoireisille koehenkilöillä vain huvittavien elokuvakatkelmien aikana. Koehenkilöiden välillä ei löytynyt alfa-taajuuden asymmetrian synkronisoitumista. Nämä tulokset saattavat heijastaa masennukselle ominaista negatiivista kognitiivista vääristymää ja heikentynyttä reaktiivisuutta tunnepitoisiin ärsykkeisiin.