Epätasaisella pinnalla mitatun staattisen tasapainon ja alaraajojen rasitusvammojen yhteys 21-vuotiailla ja nuoremmilla koripallon ja salibandyn pelaajilla - Lehto, Johanna (2018)
Salibandy ja koripallo ovat viime aikoina kasvattaneet entisestään suosiota palloilulajien joukossa. Molemmat lajit ovat nopeatempoisia sisäpelejä, joissa vammariski on suuri. Lajeissa on monia vammoille altistavia tekijöitä, kuten äkillisiä suunnanmuutoksia, nopeita liikkeelle lähtöjä, käännöksiä ja kontaktitilanteita. Tasapaino jaetaan usein staattiseen ja dynaamiseen tasapainoon. Staattinen tasapaino tarkoittaa paikallaan olevaa tasapainon hallintaa. Staattisen tasapainon helpoin muoto on paikallaan seisominen. Kuitenkin myös tällöin tapahtuu huojuntaa, jota voidaan voimalevyllä tehdyillä tasapainotesteillä mitata. Urheiluvammat voidaan jakaa äkillisiin vammoihin ja rasitusvammoihin. Rasitusvammat eivät tule tapaturman seurauksena vaan kehittyvät asteittain liiallisen rasituksen vai väärän suoritustekniikan seurauksena. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää staattisen tasapainotestin tulosten ja rasitusvammojen yhteyttä 21-vuotiaille ja nuoremmille koripallon ja salibandyn pelaajilla. Tähän tutkimukseen osallistui 390 henkilöä, joista 387 oli täyttänyt riittävät esitiedot, vammaseurantalomakkeet ja suorittanut yhden jalan staattisen tasapainotestin. Yhden jalan staattinen tasapainotesti suoritettiin tasapainolaitteella epävakaalla alustalla (tasapainotyyny) ja tuloksista huomioitiin sivusuuntaan ja eteen-taakse huojunta sekä vauhtimomentti. Tässä tutkimuksessa staattisen tasapainotestin tulosten ja rasitusvammojen välille ei havaittu yhteyttä. Rasitusvammojen ja tasapainon yhteydestä on hyvin vähän tutkimustietoa, joten aiheeseen liittyvän tutkimuksen tekeminen ja eteenpäin vieminen olisi erittäin tärkeätä, jotta myös rasitusvammojen ennaltaehkäisyyn voitaisiin vaikuttaa.