Listautumisantien pitkän aikavälin suoriutuminen Suomessa vuosina 1995 - 2014 - Ojapalo, Marko (2018)
Tutkielmassa haettiin vastausta kysymyksiin, ovatko suomalaiset listautumisannit alisuoriutuneet pitkällä aikavälillä ja poikkeavatko saadut tutkimustulokset aikaisempien tutkimusten tuloksista. Lisäksi tutkielmassa on arvioitu, onko suomalaisten listautumisantien osakkeiden hinnoittelu tehokkaiden markkinoiden –hypoteesin kanssa ristiriidassa. Tutkielman aineistona käytettiin 65 Helsingin pörssiin listautuneen osakeyhtiön osakkeen päätöskursseja. Osakekurssien lisäksi tutkielman viitearvona käytettiin OMX Helsinki –indeksin kurssikehitystä. Tutkielma on luonteeltaan kvantitatiivinen tutkimus, jossa epänormaaleja osaketuottoja tutkittiin CAAR- ja BHAR -menetelmillä. Tutkielman teoreettinen viitekehys pitää sisällään listautumisantien alisuoriutumista selittäviä teorioita, joiden avulla pyritään selittämään listautumisantien epänormaalia suoriutumista. Ensimmäiseksi teoreettisessa viitekehyksessä esitellään tehokkaiden markkinoiden -hypoteesi, käytetyimmät osakkeen arvonmääritysmallit ja listautumisprosessi. Seuraavaksi käydään lävitse keskeisimmät epäsymmetrisen informaation ja behavioraalisen rahoitusteorian listautumisannin pitkän aikavälin alisuoriutumista selittävät teoriat. Tutkielman tuloksien mukaan pitkän aikavälin alisuoriutuminen on havaittavissa. Tutkielman tulokset ovat yhteneviä aiempien tutkimuksien kanssa. Vaikka tulokset osoittavat listautumisantien pitkällä aikavälillä alisuoriutuvan, ei tilastollista merkitsevyyttä esiintynyt pitkän aikavälin arvoissa. Koska tilastollista merkitsevyyttä alisuoriutumisesta pitkällä aikavälillä ei havaittu, jäi nollahypoteesi voimaan.