Ohjausalan yrittäjien yrittäjäpolut ja kokemukset yrittäjänä toimimisesta - Miettinen, Anna-Maaria (2018)
Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten ja miksi ohjausalan korkeakoulutuksen saaneet henkilöt ovat ryhtyneet yrittäjiksi. Huomion kohteena olivat yrittäjyyden valintaan johtaneet syyt sekä yrittäjänä toimiessa syntyneet kokemukset. Koska yrittäjyys on ohjausalalla vielä melko tuore ilmiö, luotiin tutkimuksessa katsausta myös yrittäjien tulevaisuuden visioille alalle yleisesti sekä oman yrityksen kannalta. Tutkimus on laadullinen tutkimus ja sitä lähestyttiin narratiivisen tutkimusotteen keinoin. Aineisto kerättiin haastattelemalla kolmea yrittäjää narratiivis-elämänkerrallisella haastattelumenetelmällä. Aineiston analyysissä käytettiin Polkinghornen määritelmän mukaisesti sekä narratiivista että narratiivien analyysia. Yrittäjäpolkujen osuudesta muodostettiin uudet tiivistetyt tarinat, mutta yrittäjien tarinoita ja kokemuksia tarkasteltiin myös sisällönanalyysin keinoin, tuoden esiin niistä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Yrittäjäksi ryhtymiseen vaikuttaneina tekijöinä näyttäytyivät moninaiset kasvuiän ja opiskelu- ja työelämän kokemukset sekä erilaisia tilannetekijöitä. Toisilla yrittäjäksi ryhtymisen päätöksessä korostuivat enemmän palkkatyöstä poistyöntävät push-tekijät ja toisilla taas yrittäjyyden suuntaan houkuttaneet pull-tekijät. Ohjausalan yrittäjänä koettuja myönteisiä kokemuksia olivat onnistunut yhteistyö ja verkostoituminen, yrittäjän itsenäisyys sekä palautteen saaminen. Koettuina haasteina esiin nousivat liiketoimintaan liittyvät haasteet, epävarmuuden sietäminen, edelläkävijyys sekä yksinäisyys yrittäjänä. Tulevaisuuden visioissa alan yrittäjyyden nähtiin olevan kasvussa. Polut ohjausalan yrittäjyyteen näyttäytyivät tässä tutkimuksessa yksilöllisinä, mutta kokemusmaailmoista oli löydettävissä yhteneväisyyttä.