Strategian institutionalisoituminen organisaation eri tasoilla : case OP Helsinki - Kinnunen, Anniina (2018)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan sisällönanalyysin keinoin strategian institutionalisoitumista, eli muuttumista itsestäänselvyytenä otetuksi rakenteeksi, organisaation eri tasoilla, ja sitä kuinka ohjausjärjestelmiä on mahdollisesti hyödynnetty osana tätä prosessia. Aineistona oli 22 puolistrukturoitua haastattelua, jotka on kerätty vuosien 2013–2015 aikana osana Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun SALP-hanketta. Tutkimuksen ohjaavana teoreettisena pohjana käytetään Burnsin ja Scapensin (2000) kehittämää johdon laskentatoimen muutoksen institutionalisoitumisen viitekehystä. Tutkimuksen mukaan alemmat organisaatiotasot kokivat strategian liian abstraktina asiana, eivätkä saaneet selkeää konkretiaa, vaikka toisaalta etenkin ylin paikallinen johtoryhmätaso koki, ettei toimihenkilötasolla ole konkreettisemmalle tiedolle tarvetta. Eri tasojen välillä oli siis havaittavissa selkeä kuilu strategian viestinnässä. Ohjausjärjestelmien osalta millään organisaatiotasolla ei juurikaan pystytty hyödyntämään niitä ja niiden antamaa tietoa työn kannalta kaikista tehokkaimmalla tavalla, vaikka paikallisjohtoryhmän tasolla strategian luomisessa johdon laskentatoimen tuottama informaatio olikin tärkeässä ja aktiivisessa roolissa. Ohjausjärjestelmien käyttäminen ei itsessään kuitenkaan ollut ongelma millään organisaatiotasolla ja saatuja raportteja pystyttiin hyödyntämään hyvin. Niiden yhdistäminen strategian kanssa ei kuitenkaan ollut millään organisaatiotasolla selkeästi havaittavissa, ja vaikuttaa siltä, että strategian ja ohjausjärjestelmän muutos on jäänyt symboliseksi.